Han döms till livstid för trippelmordet i Uddevalla

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Även brodern Mark Saliba dömde till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.

Två bröder åtalades för att ha skjutit ihjäl två unga män och en ung kvinna i Uddevalla.

I dag dömdes den äldre brodern, Mark Saliba, 23, till livstids fängelse för trippelmordet.

Den yngre brodern frias helt.

Strax före klockan sju på morgonen den 7 mars gjorde en joggare den makabra upptäckten. Invid en bil på en parkeringsplats nära Uddevalla sjukhus låg två livlösa personer. Polisen larmades och kort därefter hittades ytterligare en person – alla tre döda.

Skjutna i huvudet

Offren, Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och hans 18-åriga flickvän var alla skjutna till döds.

Alaa Farraj hade skjutits med fyra skott och likaså Rawand Aziz, varav tre i huvudet eller halsen. Kvinnan har skjutits med ett skott i huvudet.

Ett brödrapar, Mark Saliba, 23, och hans ett år yngre bror, greps dagen efter morden. Den ena av polisens insatsstyrka, den andra en halvtimma senare när han överlämnade sig själv till polis.

En tredje man, en 21-åring, åtalades misstänkt för att med taxi levererat en skarpladdad pistol till gärningsmännen.

Pekade ut sin bror

Både Mark Saliba och hans yngre bror nekade konsekvent till att ha något med morden att göra. Men i ett slutförhör strax innan åtalet skulle lämnas in berättade plötsligt den yngre brodern saker han inte tidigare sagt. Förhöret hölls efter att han fått läsa igenom vad som hittills framkommit under förundersökningen.

– Jag hade hoppats att det skulle framkomma saker som friade mig från ansvar för brottet.

Men eftersom det inte gjort det ville han nu berätta:

Han säger att han och hans storebror varit hemma hos pappan och fått reda på att han blivit rånad av maskerade män. De blev upprörda.

Han säger att storebrodern senare fått en pistol av en gemensam vän och att de därefter träff med Alaa Farraj, men innan de kommer fram till mötesplatsen hoppar lillebrodern av mopeden.

– Jag satt kvar en liten stund och hörde plötsligt skott. Jag blev rädd och sprang mot det håll där ljudet från skotten kom, sa han i förhöret.

”Sa åt mig att inte prata”

Även om han inte direkt pekade ut storebrodern Mark Saliba som den som skjutit är det svårt att tolka förhöret på något annat sätt.

Han berättar bland annat att personen som han möter vid brottsplatsen säger åt honom att inte prata om det som hänt. I nästa förhör säger han:

– Personen som släppte av mig, vilket han alltså tidigare sagt var brodern, uppmanade mig att inte prata om någonting som skett.

Ett par dagar efter att rättegången avslutades försattes den yngre brodern och den medhjälpsåtalade 21-åringen på fri fot av tingsrätten.

I dag dömde Uddevalla tingsrätt Mark Saliba till lagens hårdaste straff för morden, livstids fängelse.

"Det går enligt rättens mening inte att bedöma Mark Salibas gärning, mord på tre personer, på annat sätt än som ett synnerligen allvarligt fall av mord. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse", skriver rätten.

"Dödsskjutningarna kan beskrivas som avrättningar, vilket är särskilt tydligt när det gäller kvinnan".

Hans lillebror och den 21-årige mannen frias helt från inblandning i morden.

Publicerad: