Polis körde ihjäl cyklist – ”Hörde en jävla smäll”

avTord Westlund

1 av 6 | Foto: TORD WESTLUND
Jörgen Marken, 38, talade med en av poliserna i telefon just när de körde på cyklisten.

68-åringen som kördes på av en polisbil i Sandviken i lördags har avlidit av sina skador.

Poliserna som körde på mannen hade bråttom för att genskjuta inbrottstjuvar, enligt ett vittne.

Jörgen Marken, 38, talade med en av poliserna i telefon just när de körde på cyklisten.

– Mitt i samtalet hör jag plötsligt en jävla smäll och glaskross och sedan hur någon av poliserna svär, säger Jörgen till Aftonbladet. 

68-åringen kördes allvarligt skadad till Gävle sjukhus där han nu avlidit.

– Det är beklagligt, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen.

Olyckan inträffade vid midnatt natten mot söndag. Nu väcks frågor om Gävlepolisens agerande.

Först väntade Gävlepolisen 20 timmar med att lägga ut en händelserapport på polisens hemsida som brukligt är. Detta gjordes först efter att Aftonbladet ställt frågor om olyckan.

Sedan påstods att polisbilen inte var under utryckning med blåljus och sirener. Men Aftonbladet kan avslöja att polispatrullen hade bråttom och var på utryckning för att genskjuta inbrottstjuvar.

– Jag reagerade när jag läste i tidningen att polisbilen inte var på utryckning, säger Jörgen som slog larm efter att inbrottstjuvar stulit röjsågar med mera från hans pappas lantgård utanför Ockelbo.

– När jag ringde polisen försvann tre män i bil. Jag följde efter. Polisen ringde och sa att en bil skickats från Hofors. När de var i Sandviken ringde polispatrullen upp mig för att höra lite närmare om var vi var.

– Plötsligt hör jag i luren en jävla smäll och ljud av glasskross. Sen hör jag hur någon av dem svär.

Kastades 25 meter

Polismannen Jörgen talade med skulle ringa upp senare.

– Men istället hör polisens sambandscentral av sig och frågar var jag befinner mig. De berättar att polisbilen som skickats ut krockat och att en ny var på gång, säger Jörgen till Aftonbladet.

Olyckan inträffade vid midnatt natten mot söndag på Högbovägen i Sandviken där det råder 60 km i timmen. 68-åringen ska ha kommit från Orrbackshållet på cykel. Det är mycket god sikt vid platsen. 

Smällen blev våldsam och 68-åringen landade 25 meter från platsen för kollisionen. Polisbilen fick bärgas från platsen.

Enligt polisens händelserapport ska polismannen som körde ha bromsat och försökt styra undan. Men några bromsspår eller väjningsspår syntes inte på vägen.

Hörde du något speciellt i samtalet innan smällen om att något var på väg att hända?

– Nej, jag hörde ju båda poliserna prata innan, sen small det bara, säger Jörgen.

Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen, kan inte kommentera någon av uppgifterna.

– Nej, jag har inte tillgång till något i utredningen som nu är översänd till särskilda åklagarkammaren (tidigare riksenheten för polismål). Vi får nu avvakta direktiv från åklagare där hur ärendet skall hanteras vidare, säger Hedström.

Vållande till annans död

En förundersökning om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik har inletts, enligt Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström.

– Chefsåklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren har inlett förundersökning, men det finns ingen misstänkt. Åklagaren måste få mer utredningsmaterial för att kunna ta ställning, säger Mikael Hedström.

ARTIKELN HANDLAR OM