19-årige toalettmördaren skrev med offrets blod: ”Känner inte skuld”

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

19-åringen mördade mannen på en offentlig toalett i Örebro – och skrev sedan filmcitatet ”Why so serious” med offrets blod på spegeln.

Nu berättar 19-åringen att han mördade mannen för att inte lämna något vittne – och att han saknar skuld och skam:

Och den rättspsykiatriska undersökningen visar nu att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

I början på januari tidigare i år hittades en man i 20-årsåldern knivhuggen till döds på en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Mannen hade blivit knivhuggen flera gånger och dött inne på toaletten.

– Jag skulle gå på toaletten så jag öppnade dörren och då låg det en man eller kvinna på golvet. Sen gick jag ut och så ringde jag 112 och sedan kom polisen, säger mannen som upptäckte offret i polisförhör.

När polisen kom till platsen upptäckte de hur någon skrivit med offrets blod: ”Why so serious?”, ett citat känt från Batman-filmen The Dark Knight, som karaktären ”Jokern” säger.

Ville vilseleda polisen

Tre dagar senare kunde polisen gripa en nu 19-årig man, som misstänkt för mordet. Enligt förundersökningen hade han berättat att han dödat en person åt en vän och att han skrivit på spegeln med offrets blod för att:

– Det skulle verka konstigt och vilseleda polisen, enligt polisförhör.

1 av 5 | Foto: Polisen.
Den mordmisstänkte mannen skrev ett meddelande i blod på den offentliga toalettens spegel.

Först menade 19-åringen att det var en annan person som mördat mannen i 20-årsåldern. Då menade han att den personen skrivit på spegeln för att leka lekar och han sa att han kände igen citatet från Batman-filmen.

– Hela den här grejen är väldigt lik de, alltså Jokern, han tycker om att leka lekar, säger han i polisförhör.

Hemma hos 19-åringen hittades sedan ett kuvert adresserat till polisen som innehöll offrets hemnyckel och id-kort. I kuvertet fanns det också flera lappar med andra filmcitat.

Ville bli av med vittne

Enligt Örebro tingsrätt är 19-åringen skyldig till mordet på den offentliga toaletten men man beslutade att 19-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen.

Nu har den rättspsykiatriska undersökningen inkommit till tingsrätten och enligt den lider 19-åringen inte av en allvarlig psykisk störning och han gjorde inte heller det vid tidpunkten för mordet. Det innebär att 19-åringen alltså kan dömas till fängelse för mordet han står åtalad för och som han enligt tingsrätten gjort sig skyldig till.

Under utredningen har 19-åringen berättat att planen var att råna offret och därefter mörda honom för att inte lämna något vittne.

19-åringen uppger också att han inte kände några skuldkänslor efter gärningen han misstänks för:

”Han beskrev att han inte kände några djupare band till andra människor och saknade känslor av skuld och skam”, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen har 19-åringen adhd och trotssyndrom.

Nästa vecka kommer rätten att gå igenom den rättspsykiatriska utredningen.

Dagens tre rubriker 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Batman