Antisemitism

Döms till fängelse för attacken mot synagogan

Av: 

Helena Trus

Eric Tagesson

KRIM

De åtalades för att ha kastat brandbomber mot synagogan och en ungdomsfest i Göteborg.

I dag dömdes de till fängelsestraff.

Två av dem döms till två års fängelse och den tredje till fängelse i ett år och tre månader.

Det var den 9 december 2017 som festkvällen i Göteborg förvandlades till en mardröm. I en församlingslokal i anslutning till synagogan hölls en chanukka-fest där ett 30-tal ungdomar var på plats. Då gick ett tiotal maskerade personer till attack, genom att kasta flaskor med brinnande bensin, sex så kallade molotovcocktails, mot synagogan och bilar som stod parkerade utanför.

Dagen före hade det varit hätsk och hotfull stämning mot judar på en demonstration i Malmö, där det uppmanades att skjuta judar. En demonstration som hölls i protest mot USA:s president Donald Trumps besked om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit.

Åtalades för grov mordbrand

I slutet av maj åtalades tre män, 24, 18 och 22 år gamla, för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand för attacken mot synagogan. Åklagaren har också yrkat på att de ska dömas för hatbrott.

Männen är medborgare i Palestina, Syrien och den tredje klassas som statslös. Alla tre har bott i Sverige ett par år och har uppehållstillstånd i Sverige.

Under måndag förmiddag dömes männen till fängelse i två år för två av männen och fängelse i ett år och tre månader för den tredje. En av männen döms också till utvisning i tio år.

Brotten rubriceras som grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

”De tre dömda personerna har enligt tingsrätten deltagit i det brottsliga angreppet. Slutsatsen bygger på en omfattande teknisk bevisning. Den består av främst av filmer från övervakningskameror, fynd på brottsplatsen och analys av fynden samt analys och positionering av de dömda personernas mobiltelefoner,” skriver rätten.

De konstaterar också att brotten är att betrakta som hatbrott:

”En viktig omständighet i straffmätningen har varit att brottet enligt tingsrätten har skett med syfte att hota, skada och kränka den judiska folkgruppen. Gärningen har utgjort ett hatbrott. På grund av hatbrottssyftet har strafftiden satts betydligt högre än som skulle ha blivit fallet om det syftet hade saknats,” skriver rätten i ett pressmeddelande.

Attacken fångades på övervakningskameror, som ingick i polisens bevisning emot männen. I förundersökningen framkom att några av männen fångats på bild tillsammans före attacken och att männen har kopplingar till varandra.

Ett annat starkt bevis var att polisen lyckats spåra de glasflaskor som användes vid attacken till ett köp som gjordes på Ica Maxi i Angered en timme före dådet. I förhör erkände männen att de köpte de sex ciderflaskorna, som enligt utredarna senare påträffades vid synagogan.

En av männen kom till Sverige från Syrien som 16-åring i slutet 2015 och fick uppehållstillstånd 2017. Polisen har hittat både hans telefon samt fingeravtryck på ett föremål vid brottsplatsen.

Attacken planerad

Enligt åklagaren var attacken planerad.

– Allting startar kvällen när Trump uttalar att USA ska erkänna Jerusalems som Israels huvudstad och att man ska flytta ambassaden dit. Då ser vi i de misstänktas telefoner att de börjar uppdatera sina profiler på Facebook med att Jerusalem är Palestinas huvudstad och man börjar agera, har åklagaren Stina Lundqvist tidigare sagt till Aftonbladet.

Några timmar innan händelsen googlar en av de misstänkta männen på ”israeliska församlingen”. En av männen ska också besökt sajten som tillhör judiska församlingen i Göteborg och googlat runt på sidor som listar judiska församlingar.

– Det är en vedergällning för det som Trump har uttalat, så bedömer vi det när vi tittar i deras telefoner och sociala medier så är det mycket antisemitisk propaganda, säger åklagaren.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Antisemitism

LÄS VIDARE

Allan blev vittne till attacken mot synagogan

ÄMNEN I ARTIKELN

Antisemitism

Göteborg

Jerusalem

Donald Trump

Syrien

Palestina