Hotade döda kvinna med krok

KRIM

Misstänkte mördaren Martin Jonssons okända offer – följ rättegången direkt

1 av 4 | Foto: Martin Jonsson, 33, åtalas för mordet på Lotta Rudholm.

Martin Jonsson, 33, står åtalad för att ha slagit ihjäl Lotta Rudholm, 41.

Men han misstänks även för misshandel av en annan kvinna.

Vid ett tillfälle tog han en liten, svart metallkrok och hotade sprätta upp henne.

– Just då trodde jag att jag skulle dö, säger kvinnan i förhör.

I dag fortsätter rättegången i Solna tingsrätt.

Gårdagen i rätten ägnades åt tiden innan Lotta Rudholm mördades och de fall av misshandel, hot och kränkningar som Martin Jonsson misstänks ha utsatt henne för innan hennes död.

Bröt ihop

Martin Jonsson berättade då i rätten med darrande röst att han var stolt över att Lotta Rudholm var hans flickvän. Men menar också att han var paranoid, svartsjuk och gick på droger och att han misshandlade henne vid flera tillfällen.

– Jag vet en gång då jag tog båda armarna och slängde henne fram och tillbaka mellan soffan och sängen, sa han.

När hans advokat frågade om han ”också varit bra för Lotta” bröt Jonsson ihop i gråt och rättegången fick ta en paus.

I dag tas en annan misshandel upp där målsägande är en kvinna som Jonsson hade ett förhållande med samtidigt som han träffade Lotta.

Kvinnan berättar i förhör hur hon träffade Martin Jonsson via dejtingappen Tinder och i slutet av januari i år började de gå på dejter.

Slå henne i huvudet

En morgon i mars, berättar kvinnan i förhör, vaknade han irriterad.

– Han frågade om han kunde få min telefon. Jag sa att jag inte ville ge honom den. Efter ett tag gav jag honom den. Då stampade han sönder den. Han påstod att jag var ute efter pengar. Han tog tag i min nacke och tryckte ner mig och var på väg att stoppa in sedlar han hade i fickan i munnen på mig, säger kvinnan i förhör.

Martin Jonsson fortsatte under dagen att vara arg, enligt kvinnan. När de var ute och åkte bil stannade han bilen vid ett vatten.

Han sa att kvinnan fick välja: Antingen skulle han slå henne med en sten i ansiktet så att hon skulle dö, eller så skulle han ge henne en smäll i ansiktet.

– Han sa att jag skulle välja vad han skulle göra. Jag sa inget eftersom jag fick panikångest. Jag var väldigt rädd.

När de kom hem fortsatte terrorn.

– Han drog ner mig på golvet och slog mig på låret och på huvudet.

"Trodde jag skulle dö"

Martin Jonsson misstänks sedan ha slitit av kvinnan kläderna.

– Han tog en liten svart metallkrok som man hänger upp kläder på och sa att han skulle sprätta upp mig i underlivet med den. Han gjorde inte något med kroken men sa att han skulle kväva mig med kudden, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan hade dödsångest.

– Just då trodde jag att jag skulle dö.

När kvinnan efter en tid såg att Martin Jonsson skrev på Facebook att han var tillsammans med Lotta blev hon konfunderad.

– Jag undrade när de skulle ha träffats eftersom han var med mig hela tiden. Jag konfronterade honom och han sa att han ville satsa på Lotta.

"Det hon säger är sant"

Kvinnan säger att hon fick panik när hon läste att Lotta hade misshandlats till döds den 4 juni och att den misstänkte var Martin Jonsson.

– Jag förstod inte hur han kunde göra det. Det var svårt att få in att han hade gjort det här. Samtidigt som jag vet att han kunde göra så för jag trodde att han skulle döda mig när han slog mig sist.

Precis som Lottas vänner säger att hon beskrev Martin Jonsson, beskriver även denna kvinna honom: som en stundtals varm och snäll person som plötsligt förvandlas till en våldsam man som anklagar den han är tillsammans med för otrohet.

Martin Jonsson erkänner delar av misshandeln och hoten mot kvinnan men säger sig inte minnas det mesta på grund av droger.

Men han säger i förhör:

– Det hon säger tror jag är sant. Jag tror inte att hon skulle ljuga.

På måndag i rätten tas mordet på Lotta upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Solna