74-årig kvinna satte skräck i sina grannar

KRIM

En 74-årig kvinna har under lång tid satt skräck i sina grannar.

Häxliknande skratt, oljud från en stålkratta, handklappningar och rena verbala påhopp blev grannarna återkommande utsatta för.

– Olidligt, säger en granne om kvinnans ofredanden som hon nu dömts för.

1 av 2 | Foto: POLISEN
Stillbild från en vittnesfilm.

Ett lugnt och trevligt område i Halmstad, med goda grannar. Så skulle de flesta boende beskriva gatan i Halmstad.

Men det var förut. Sedan flera år tillbaka ha flera grannar upplevt upprepade ofredanden och trakasserier - av en 74-årig kvinnlig granne.

Ett av paren som utsatts för den 74-åriga kvinnans verbala påhopp, psykiska påfrestningar och rena oljud har bott i samma hus på samma gata i över 30 år. Ungefär lika länge som 74-åringen. Till en början var grannsämjan god.

– Vi älskar vårt hus och gatan i övrigt men det är snudd på olidligt att bo granne med henne, säger en av de utsatta i polisförhör.

Viftade med flagga när man avlidit

Kvinnan gör enligt åklagaren oljud med tillhyggen så som en stålkratta eller med sina egna händer, samt höga fejkade skratt-ljud. Dessutom skriker hon nedvärderande beskrivningar och lögner om sina grannar. Trakasserierna har varit stegrande över tid.

En man, i ett annat grannpar, var sedan lång tid tillbaka svårt sjuk och ofta inlagd på sjukhus. En dag när han kom hem med en elektrisk rullstol skrek grannkvinnan att han var en parasit för samhället.

En tid senare avled mannen och änkan vittnade om hur den 74-åriga kvinnan stod och viftade med en Sverige-flagga och sjöng att hon var glad. Liknande ord använde 74-åringen enligt änkan och vittnen under begravningsdagen.

”Som ett häxskratt”

– Det är som om hon övervakar mig, säger änkan i polisförhör.

Under påsken förra året berättar änkan att 74-åringen stod vid staketet och och stirrade rakt in hennes hem, och hon tvingades fälla ner alla persienner.

– Sedan gjorde hon ett förskräckligt ljud, som ett häxskratt, säger hon till polisen.

Enligt åklagaren är den 74-åriga kvinnan både dömd och friad för liknande brottslighet tidigare.

Motivet till 74-åringens handlande är ännu inte helt klarlagt.

– Det blir ofta värre i samband med storhelger. Kanske är det så att hon dricker då men det har jag inga belägg för det, säger en granne i polisförhör.

Döms för flera fall

Nu har hovrätten nyligen – på nytt - dömt kvinnan för grannterrorn. Hon döms till skyddstillsyn och ska betala skadestånd till fyra grannar, totalt 60 000 kronor. Trakasserierna pågick den här gången under nästan fem månader enligt åtalet.

Hovrätten finner henne skyldig till överträdelse av kontaktförbud vid tretton tillfällen och ofredande vid tolv tillfällen.

– Jag tror ändå att det kommer fortsätta, att bli värre, säger en av de utsatta grannarna i förhör.

Den 74-åriga kvinnan har genomgått en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning, och enligt den led hon varken vid undersökningstillfället eller under gärningarna av en allvarlig psykisk störning, uppger åklagaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad

Brott