Brott

Fängelse för tre av männen i jaktbrottshärvan

Av: 

Johanna Bäckström Lerneby

Evalisa Wallin

KRIM

En jaktprofil i Norrbotten har dömts till fängelse i ett år och fyra månader för medhjälp till det grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Ytterligare två män döms till fängelse av Luleå tingsrätt.

I dag föll domen i det som åklagaren kallat den största jaktbrottshärvan i Sverige.

Samtliga fem män döms i jaktbrottshärvan men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga bevis för samtliga åtalspunkter.

Jaktprofilen för medhjälp till det grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i ett år och fyra månader. Men han frikänns från sex åtalspunkter för grovt jaktbrott samt för anstiftan till grovt jaktbrott avseende en järv.

– Det är glädjande att min klient blivit friad från att ha dödat något djur. Sedan är det tråkigt att han blir dömd för medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott, säger jaktprofilens advokat Jonas Westerlund.

Åtalspunkter gällande grovt jaktbrott handlar bland annat om ett lodjur som snarats och hängt levande i ett träd. Där konstaterar tingsrätten att jaktprofilen befunnit sig på platsen och filmat lodjuret, och att det talar ”mycket starkt för att han haft med utsättandet av denna fälla att göra”.

Men att det inte är osannolikt att någon annan satt ut fällan och att jaktprofilen ”begett sig dit, antingen för att han fått besked om att jakten lyckats eller för att undersöka detta, och då tagit bilderna och filmen. Om än klandervärt innebär inte detta att han dödat fredat vilt genom att snara det”.

Samtliga fem döms för brott

En man i 35-årsåldern får fängelse i ett år och tre månader för två fall av grovt jaktbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Ytterligare en man i 75-årsåldern döms till ett års fängelse för medhjälp till det grovt jaktbrott, grovt vapenbrott, vapenbrott och artskyddsbrott. Det sistnämna handlar om att han köpt ett ett björnskinn som det inte var tillåtet att handla med.

– Jag tycker att det är för låga straff om man ser till den praxis som finns på området, säger åklagare Åse Schoultz om tingsrättens dom.

Kommer du att överklaga domen?

– Ja, det ligger i farans riktning.

Ytterligare två män döms till villkorlig dom och samhällstjänst för jakthäleri och vapenbrott respektive jakthäleri.

Polisinsats sommaren 2016

Tillslaget mot de fem männen skedde i slutet av sommaren 2016. Då hade polisen bedrivit spaning under en tid och inför tillslaget samlade man cirka 50 poliser som grep och gjorde husrannsakan på flera adresser.

Mobiltelefoner, snaror och ett björnhuvud i en frys var några av föremålen som beslagtogs. När åtalet väcktes i somras listade åklagaren bevisning som bland annat består av telefonavlyssning, fällor som använts för att fånga och döda rovdjur samt filmer från en av de åtalades mobiler.

På mobilfilmerna syns flera lodjur och även björn som enligt åklagaren dödats under tjuvjakt.

Jaktprofil åtalad för flest brott

Det är en man i 45-årsåldern, en jaktprofil i Norrbotten, som åtalats misstänkt för flest brott. Det handlar om fler grova jaktbrott som ska ha skett under åren 2012–2016 där björnar och lodjur dödats illegalt.

I mannens mobil hittades även de filmer som bland annat visar hur ett snarat lodjur hänger i ett träd, samt ett lodjur som är fångat i en bur där en hund skäller och någon också petar på djuret med en pinne.

Bland de andra männen som åtalats finns en man som bland annat jobbat för och utfört tillsyn i länsstyrelsens tjänst. Han åtalades misstänkt för grovt jakthäleri efter att ett björnhuvud med sändare hittats i en frys som mannen haft tillgång till.

Alla har förnekat jaktbrotten

Samtliga åtalade har både under polisförhör och under rättegången i Luleå tingsrätt förnekat jaktbrotten. Jaktprofilen kallade ett eget vittne i form av en systemutvecklare som skulle förklara hur filmerna på rovdjuren kunnat hamna i hans mobiltelefon.

Förhandlingen skedde i oktober i år och tingsrätten bedömde att målet krävde extra säkerhetskontroller. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska även en av de åtalade männen ha fått motta hot med anledning av brottsmisstankarna.

Åklagaren yrkade vid rättegången på att jaktprofilen och ytterligare tre av de åtalade skulle få fängelse på mellan ett och drygt fem år, medan mannen som åtalats för grovt jakthäleri skulle dömas till samhällstjänst.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Brott

LÄS VIDARE

Jaktbrottshärva i rätten – hot riktat mot misstänkt

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Jakt

Norrbottens län

Djurplågeri

Lodjur

Björnar

Vapenbrott