Kvartett döms till långa fängelsestraff för knark i yoghurt

avJohanna Hellsten

Ligan hade gömt 5,5 kilo kokain och heroin i yoghurtflaskor när de reste in i Sverige med tåg.

En resa som upprepades flera gånger.

Nu döms kvartetten till totalt 29 år i fängelse för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

1 av 5

En 51-årig försäljare från Amsterdam, hans 47-åriga flickvän, hennes 36-åriga kusin, samt en 53-årig busschaufför greps på Stockholms centralstation den 27 augusti i fjol.

I deras väskor och påsar hittade polisen flera yoghurtflaskor och -förpackningar.

Men de skulle visa sig innehålla mer än bara yoghurt. Totalt fanns det även 5,5 kilo narkotika, kokain och heroin, i youghurten. Knarket var väl förpackat och skyddat från väta i så kallade sväljkapslar.

De fyra misstänktes för och åtalades för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt åtalet hade de åkt bil från Amsterdam, upp genom Europa till Köpenhamn, sedan med tåg över Öresundsbron och vidare till Stockholm.

I Köpenhamn har de enligt polisens utredning tagit in på hotell och där paketerat om knarket.

Satt i system

Varje yoghurtflaska var väl märkt när polisen tog allt i beslag. Polisen misstänker att de skulle lämna knarket till flera köpare under det knappt två timmar långa stoppet i Stockholm.

Åtalet handlade inte bara om gripandet och beslaget. man fattade också misstanke om att de satt i system att smuggla knark till Sverige.

Spanare och utredare kartlade de åtalades liv en längre tid tillbaka. Under förra året kunde polisen se hur de fyra vid upprepade tillfällen bott på samma hotell i Köpenhamn, åkt över bron och köpt tågbiljetter.

Alla fyra har rest till Sverige flera gånger tidigare, tillsammans men också i mindre konstellationer. Ibland helg efter helg, enligt förundersökningen.

Internationell liga

Genom deras modus operandi, tillvägagångssätt, både utifrån hur de förpackat knarket och hur de agerar med till exempel flera mindre men kontinuerliga leveranser tror polisen ha kunnat ringa in det internationella knarknätverk kvartetten tillhör.

51-åringen har medgett transport och införsel men nekat mot övriga misstankar. De andra tre nekar däremot i slutförhör till alla brottsmisstankar.

Alla fyra döms

Nu döms alla fyra för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. 51-åringen och hans flickvän döms till vardera åtta års fängelse, de andra två döms till sex och ett halvt års fängelse vardera.

”Det har varit fråga om en välordnad organisation med effektiv logistik och förfarandet har varit gränsöverskridande”, skriver tingsrätten i domen. Där står också att ”de nu nämnda omständigheterna måste alla de fyra tilltalade ha haft kännedom om”.

”Kommer nog överklaga”

Advokaten Marcus Lodin som företräder den 36-åriga kvinnan, kusinen, uppger för Aftonbladet att hans klient förnekar brott. Hon ska inte ha känt till att det rört sig om narkotika.

Advokaten menar även att hennes inblandning har varit av ytterst begränsad omfattning jämfört med de övriga misstänkta.

– Utifrån klientens inställning så utgår jag från att vi kommer vi överklaga. Men jag har inte hunnit prata med klienten och inte hunnit gå igenom domen mer noggrant. Jag konstaterar att sex och ett halvt år är ett mycket långt fängelsestraff med tanke på hennes begränsade delaktighet, säger Marcus Lodin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Amsterdam

Köpenhamn

Narkotika

Stockholm

Brott