Sonja hittades mördad på sin födelsedag

avJohanna Rapp

KRIM

Sonja hittades mördad på sin födelsedag.

Då hade hennes anhöriga försökt få tag på henne de senaste dagarna.

Nu inleds rättegången – där hennes pojkvän står åtalad misstänkt för mordet.

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns. Det är obehagligt. Om jag kunnat vrida tillbaka tiden hade jag gjort det, för att kunna hjälpa min mamma, säger hennes son Robertino.

1 av 6 | Foto: PRIVAT
Sonja Sabas Costich.

Den 27 mars mördades Sonja Sabas Costich, 48. Hon bodde då på ett hotell i Bromma, där gästerna kan bo under längre perioder. Hon hittades död två dagar senare, på sin födelsedag, efter att hennes anhöriga försökt få tag på henne.

– Jag ringde och försökte få tag i henne. Jag ringde, ringde och ringde men fick inget svar. Sedan så ringde jag till hotellet och frågade de kunde kolla om mamma var på sitt rum, eftersom hon inte svarat, säger Sonjas son Robertino.

Sonja hittades död på rummet, efter att hon fått ett hugg i halsen.

Snabbt riktades misstankarna mot en man i 35-årsåldern, som under en lång tid haft en relation med Sonja. Ett förhållande som inte uppskattades av hennes anhöriga.

– Det var ingen bra relation. Hon var rädd för honom och hon var rädd för att att han skulle hoppa på oss också. Hon vågade inte berätta exakt vad han gjort för oss. Vi visste inte att han var kapabel till att mörda någon, säger sonen.

Väldigt rädd

Mannen förekommer i 62 avsnitt i belastningsregistret, med allt från stölder till narkotikabrott, grovt rån och misshandel. År 2015 dömdes han för att ha misshandlat Sonja. Hon berättade då för polisen att han fick en ”total blackout” och att hon var väldigt rädd för pojkvännen.

– Han misshandlade henne och satt inne för det, fast vi inte visste om det. Mamma sa att han bara satt inne för stöld, men det stämde inte. Hon skyddade honom för att hon var rädd för honom, enligt Robertino.

Kontaktförbud upphävdes

Ungefär ett år senare dömdes pojkvännen för skadegörelse efter att ha slagit sönder hennes lägenhet. Sommaren 2016 ansökte Sonja om kontaktförbud mot mannen, vilket hon beviljades.

Men på hennes begäran upphävdes det drygt en månad senare.

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns. Det är obehagligt. Om jag kunnat vrida tillbaka tiden hade jag gjort det, för att kunna hjälpa min mamma, säger sonen Robertino.

Själv förnekar mannen i 35-årsåldern att han var våldsam mot Sonja.

– Asså visst har det varit lite smågräl ibland asså men inte att det gått så långt att jag behövt slå henne, säger han enligt polisförhör.

Rättegången startar

Under måndagen inleds rättegången mot mannen i 35-årsåldern, som står åtalad för mordet på Sonja. Han nekar till brott och hans försvarsadvokat Tomas Nilsson avböjer att kommentera händelsen.

Enligt förundersökningen säger mannen att han har varit på hotellet, men att Sonja inte öppnade dörren. Han binds till området genom telefonkopplingar och övervakningsfilmer. Dessutom finns hans DNA på en Coca-Cola-flaska som mannen snattade på en kiosk i samband med mordet.

Efter mordet bokade mannen i 35-årsåldern en flygbiljett, men greps av polisen innan han hann lämna landet. Enligt förundersökningen så sa han att tanken var att han skulle hitta en tjej och gifta sig med henne.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Bromma