Artisten Yasin flyttad efter incident i häktet

Åklagaren kritisk: Väldigt allvarligt

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Rapparen Yasin och elva personer sitter inlåsta misstänkta för kidnappningen av en känd artist.

Trots förbud att ha kontakt med varandra tar de varje tillfälle att försöka prata ihop sig i häktet, enligt uppgifter till Aftonbadet.

Kriminalvården har därför tvingats flytta Yasin till en avskild cell.

Polisen nystade upp en omfattande brottshärva med ett stort antal grova våldsbrott efter att ha hackat sig in i den superkrypterade mobiltjänsten Encrochat.

Ett av ärendena var en kidnappning av en känd svensk artist. Han blev i våras bortförd, misshandlad och rånad. I samband med det spreds bilder från händelsen på sociala medier.

Tolv personer är häktade för inblandning i brottet.

En av dem är den 23-årige rapparen Yasin, som misstänks för stämpling till människorov.

Flera av dem har blivit en kamp för kriminalvårdarna som tvingats hantera deras ordningsstörningar, misskötsamhet – och när de bryter mot strikta förbud.

Yasin, rappare och artist, i ett tidigare SVT-program.
Foto: SVT
Yasin, rappare och artist, i ett tidigare SVT-program.

Yasin, som greps klockan 23 på nyårsafton efter att ha bokat ett helt våningsplan på ett hotell, sitter sedan den 2 januari inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm.

Rapparen Yasin ”gapar och skriker”

Kammaråklagare Anna Stråth beslutade att Yasin, och de övriga häktade, ska ha restriktioner. Något som bland annat innebär att de inte får kommunicera eller umgås med varandra, ta emot besök, brev, samtal eller att läsa tidningar. Detta för att polisutredningen inte ska förstöras, och för att till exempel vittnen inte ska ändra sina berättelser.

Men efter några dagar på häktet ska rapparen ha lyckas bryta mot förbudet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Artisten Yasin, som misstänks för kidnappningen av en annan artist, är placerad på Kronobergshäktet i Stockholm.

Häktespersonalen ska då ha ertappat honom med att ha pratat med andra intagna och på olika sätt ha tagit kontakt med dem.

Han ska också ha gjort sig skyldig till ordningsstörningar och ”gapat och skrikit”.

Man ska då ha varnat Yasin om att han skulle sättas i en avskild cell i en annan del av häktet om han fortsatte med den otillåtna kommunikationen.

Något han gjorde.

Kriminalvården beslutade därför, av säkerhetsskäl och med anledning av att restriktionerna flera gånger bröts, att flytta honom.

Yasin ville gå på förlossning

Senare i januari ansökte Yasin om att få permission för att närvara vid sitt barns födelse. Kriminalvården sa dock nej, och meddelade att han kommer att missa förlossningen, visar beslut som Aftonbladet tagit del av.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska även andra misstänkta i samma brottshärva ha brutit mot åklagarens restriktioner. De ska ha tagit alla chanser att prata ihop sig, så fort de fått tillfälle, enligt Aftonbladets källor.

Kriminalvården ska ha tvingats vidta flera åtgärder för att försöka separera dem.

Bland annat ska en ex-landslagsman, som också sitter häktad för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen, minst två gånger ha försökt prata med andra intagna. Båda incidenterna skedde när han skulle tas ut på promenad. 

Pratar genom celldörrarna

En annan av de häktade, som bland annat är misstänkt för medhjälp till förberedelse till mord, har man också tvingats omplacera.

Han ska mitt i natten ha diskuterat ett brott med en annan person.

Vid ett tidigare tillfälle var han inblandad i en otillåten kommunikation med flera intagna. De ska då ha pratat med varandra genom celldörrarna.

Foto: STEFAN MATTSSON
Kronobergshäktet.

I höstas ska häktespersonalen också ha upptäckt att han pratat med en intagen som uppges vara medlem i samma kriminella nätverk. Förutom det ska han ha kommunicerat med personer vägg i vägg med honom, och vid två tillfällen innan det även ha talat med andra misstänkta.

Åklagaren: Får absolut inte ske

Ytterligare en person, en man som är frihetsberövad för grovt vapenbrott, stämpling och förberedelse till mord, ska enligt uppgift ha pratat med andra på häktet när han var på promenad.

Åklagaren som leder förundersökningarna i härvan kände inte till att restriktionerna brutits, utan blir förvånad när Aftonbladet frågar henne om händelserna.

– Jag kommer behöva kontrollera fullständigt om det är på det här sättet som du säger. Jag måste undersöka det här som du meddelat mig nu eftersom jag inte kände till det. Sen kommer jag vidta åtgärder och undersöka frågan, säger Anna Stråth.

Hon ser händelserna som väldigt graverande.

– Kommunikation får inte under några som helt omständigheter ske mellan intagna som är häktade med restriktioner. Det kan vara väldigt allvarligt. Det finns en risk att de påverkar utredningen och i slutändan lagföringen om otillåten kommunikation sker, säger hon.

– De får inte under några omständigheter ha möjlighet att kommunicera med varandra, och det är allvarligt om så har skett. I värsta fall leder det till påverkan på utredningen och i slutändan lagföringen, och det är inte bra.

Visslar under natten

Flera av de misstänkta har dessutom stört ordningen, eller på annat sätt misskött sig, inne på häktet, uppger källor.

Enligt uppgifterna ska det bland annat ha förekommit nedvärderande ord mot personal, skadegörelse i cell och där en man stört andra genom att ha visslat mitt i natten.

Åklagaren uppger att hon väntas väcka åtal i mars, och att personerna lär sitta häktade till dess.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE