Dubbelmördaren skjuten med flera skott – flyktvägen kartlagd

41-åringen är dömd för två mord och mordförsök.

Nu har dubbelmördaren själv dödats – skjuten med flera skott i ett motionsspår i Eskilstuna.

Tre män har anhållits misstänka för inblandning i mordet men polisen behöver hjälp med fler iakttagelser och har nu kartlagt vägen som gärningsmännen tros ha flytt.

Ungefär klockan 20.20 fredagen den 24 augusti lämnade 41-åringen stadsdelen Hagnestahill i Eskilstuna, där han varit på besök hos ett par vänner. Sedan tror man att han åkt i en vit Ford Mondeo, årsmodell 2018, till en parkeringsplats i slutet av Karl Hovbergsgatan vid Årby naturområdet.

– Vi vet att bilen stod här klockan 20.30 och vi vet att bilen har en koppling till offret och vi är intresserade av iakttagelser av bilen, bland annat uppgifter om man sett några personer vid bilen, säger Jonas Bergman, kommissarie vid polisen i Eskilstuna.

Skjuten med flera skott

Vid klockan 20.40 ser ett vittne en man iklädd en jacka eller tröja av märket Sail Racing stå vid en moped eller motorcykel en bit upp i skogen, på motionsspåret och ungefär fem minuter senare hörs flera skott eka i joggingspåret.

– Två vittnen är ute och motionerar vid klockan 20.45 och då hör man ett antal smällar som man tar notis om men de fortsätter att promenera i spåret. Strax därefter kommer en större moped, alternativt en motorcykel och den kör i motionsspåret och lamporna är släckta. Det färdas två personer på den här mopeden och den kör i hög hastighet mot Ica Maxi, säger Jonas Bergman och tillägger:

– Paret fortsätter sin promenad och efter ett par minuter kommer de fram till brottsplatsen och anträffar där offret på marken.

Paret larmar SOS och polis och ambulans kommer till platsen – men mannens liv går inte att rädda. Han har skjutits till döds med ett flertal skott.

Offret: Dubbelmördare

Det 41-åriga mordoffret är sedan tidigare känd för polisen. Under slutet av 90-talet dömdes han till fängelse för två mord: i november 1996 dömde Svea hovrätt mannen till fängelse i åtta år för att ha mördat en man med en kniv i Eskilstuna – ett mord som han enligt domen begått när han var ute på permission från anstalten där han avtjänade ett straff för försök till mord.

Han placerades på Tidaholmsanstalten och ett år senare mördade han där en man i anstaltens träningslokal. Enligt domen hade han tillsammans med två andra män sökt upp offret som satt och gymmade, attackerat honom med kniv, gömt kniven och gått och duschat. Han dömdes då till ytterligare tio års fängelse. 

– Han var känd av oss på polisen sedan tidigare, men under senare år har vi inte haft någon kontakt med honom, säger Bergman.

Polisen vet dock inte om mordet kan kopplas till 41-åringens kriminella bakgrund.

– Vi vet inte om det har något med händelsen att göra men givetvis är det något vi kommer ta i beaktning och kartlägga i den här utredningen, men i dagsläget är det inget som pekar på det, säger Jonas Bergman.

Polisen söker vittnen

Tre män har nu anhållits, misstänkta för inblandning i mordet.

Men polisen behöver hjälp från allmänheten med vittnesuppgifter från platsen kvällen den 24 augusti. Det gäller speciellt iakttagelser av den vita Ford Mondeo som mordoffret tros ha färdats i, samt den moped eller mc som man misstänker att gärningsmännen kan ha åkt på. Polisen tror han rört sig i motionsspåret och sedan ut under E20 mot bostadsområdet Årby. Dessutom vill de ha tips om mannen i jackan eller tröjan från Sail Racing.

– Vi behöver hjälp med observationer från det aktuella området vid den aktuella tidpunkten, framförallt av folk som befunnit sig på platsen eller i nära anslutning till platsen, säger Jonas Bergman.


Vet du någonting, ring efterlyst på 08-702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se

Publisert:

LÄS VIDARE