Hagamannen vill kunna återvända till Umeå

avJill Sjölund

1 av 2 | Foto: Privat
Niklas Lindgren.

Hagamannen vill kunna återvända till området kring Umeå – staden där han våldtog flera kvinnor.

Dessutom vill han kunna slippa vård när han släpps fri.

– Det bör vara frivilligt, skriver han.

Deras liv bakom fängelsets murar

Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen, kommer snart släppas fri. Nyligen beslutade övervakningsnämnden att han inte ska få besöka Umeå, där han begick sina brott, eller de fem kranskommunerna.

Det beslutet har han nu överklagat.

– Jag vill överklaga beslutet av det geografiska området så att det tas bort eller åtminstone minimeras, skriver han i överklagan.

– Jag har full förståelse att inskränkningar och kontroll måste ske med hänsyn tagit till brottsoffer men de är inte proportionerliga.

”Kändisskapet finns i hela riket”

Hagamannen portades från Umeå på grund av kombinationen av att det bedöms att risken är hög för att han återfaller i brottslighet och att han ”torde vara känd till namn och utseende”. Men själv tycker han att hotbilden inte spelar någon roll, den borde inte vara större i Umeå än någon annanstans.

– På grund av medias stora exponering av namn och bild torde detta kändisskap finnas i hela riket, säger Niklas Lindgren.

Dessutom tycker han att den bedömning som gjorts om att han riskerar att begå brott igen är för gammal för att vara relevant.

– Betydligt nyare bedömningar finns att tillgå, skriver han.

– Det finns inte någon forskning eller utredning som styrker att begränsningen av ett geografiskt område skulle hjälpa återanpassningen.

Vill inte tvingas till vård

Hagamannen vill ha hjälp för att stärka sitt sociala nätverk i hemkommunen. Men han vill inte tvingas att genomgå alkoholbehandling och programmet ROS, som riktar sig till män dömda för sexbrott, vilket övervakningsnämnden har bestämt att han ska göra.

– Det bör även vara frivilligt att delta i eventuella program i frivården, skriver Hagamannen.

FAKTA: Dömdes till 14 års fängelse

1998-2000 polisanmälde sex kvinnor och en 14-årig flicka att de blivit överfallna och misshandlade i området Haga i Umeå. Tre av dem våldtogs grovt. Sedan följde, vad man vet, ett uppehåll på fem år.

Då överfölls ytterligare en kvinna, Anna, som våldtogs och misshandlades mycket grovt under Tegsbron i centrala Umeå i december 2005.

Plåtslagaren Niklas Lindgren hade varit på fest vid varje tillfälle som våldtäkterna i Haga ägt rum och hade dessutom små fötter, vilket var ett av signalementen för Hagamannen. När han sedan vägrade att topsa sig för dna-prov stärktes polisens misstankar.

Den 29 mars 2006 greps Lindgren och han erkände sex av överfallen. Han fälldes för två våldtäkter, två grova våldtäkter och mordförsök samt två våldtäktsförsök. Domen blev 14 års fängelse med villkorlig frigivning tidigast i juli 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM