4-årige Kevins död

Polisens nya spår i Kevin-fallet: Beslag som ska analyseras

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Den återupptagna Kevin-utredningen går framåt. Man har lyckats säkra gamla beslag – som nu ska analyseras.

Förhoppningen är att man kan hitta DNA-spår eller fingeravtryck.

Chefsåklagare Niclas Wargren misstänker att delar av materialet aldrig tidigare undersökts.

– Vi kommer inte att få ett spår som löser hela gåtan, men det kan ju peka åt ett visst håll, säger han.

I maj meddelade åklagarkammaren i Karlstad att man skulle återuppta förundersökningen gällande det nästan 20 år gamla mordet på fyraåriga Kevin.

Det efter de nya uppgifterna som framkommit i fallet efter SVT:s granskning som visade hur bröderna Robin och Christian, då fem och sju år gamla, pressades att erkänna mordet med ledande frågor och långa förhör.

Och den nya utredningen går framåt, enligt chefsåklagare Niclas Wargren.

Man har nu lyckats hitta beslag som gjordes i den gamla utredningen – varav en hel del aldrig ska ha undersökts under den tidigare utredningen. Det kommer nu att skickas till NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Vi har lyckats få tillgång till saker som vi tagit i beslag, som finns kvar från den tidigare utredningen. Vi ska lämna det till NFC för förnyad teknisk undersökning. Det förvånade mig att vi hittade det, för jag hade inte räknat med att det skulle finnas kvar, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

”Bättre metoder”

Enligt Wargren ska materialet tidigare ha skickats till analys, men vad det gav eller vilka av föremålen som undersöktes, vet man inte. Dessutom hoppas man att dagens modernare metoder ska förbättra förutsättningarna.

– Jag misstänker att en del av det finns redovisat men att en hel del inte är undersökt. Nu finns det också bättre metoder och därför all anledning att arbeta med det, säger Niclas Wargren.

I samband med att materialet lämnas till NFC kommer man också att ha ett möte med Nationellt forensiskt centrum och diskutera beslagen och bland annat vad för spår det kan leda till.

– Det kan vara allt möjligt, fingeravtryck, DNA, fiberspår och annat också. Sedan är frågan vad olika spår ska ge för typ av svar, det är svårt att veta. Men det är meningsfullt att göra i vart fall.

Tror ni att det kan kopplas till en eventuell gärningsman?

– Vi kommer inte att få ett spår som löser hela gåtan, men det kan ju peka åt ett visst håll. I kombination med andra saker kan det ge positiva eller negativa spår, kanske för att avskriva någon eller för att det pekar på någon, säger Wargren.

Nya förhör hålls

Bortsett från att analysera de gamla beslagen kommer man också att gå igenom de rättsmedicinska uttalanden som gjordes under den tidigare utredningen.

– Då kan man låta en rättsmedicinare med dagens nya kunskaper titta på det tidigare skrivna om det finns något man bör ifrågasätta, till exempel.

Man arbetar också med att analysera och granska förhören som hölls med bröderna och andra som hördes under utredningens gång.

– Vi har en del kompletterande förhör med sådana som tidigare hörts med frågor som återstår att ställas, och personer som var inblandade. Sedan har vi en del nya förhör med personer som har uppgifter att lämna.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Detta har hänt: Mordet på Kevin, 4

ÄMNEN I ARTIKELN

4-årige Kevins död

NFC, Nationellt forensiskt centrum

Niclas Wargren