Nerijus Bilevicius

Nerijus Bilevicius väljer Litauen - trots kritik mot mänskliga rättigheter

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius vill avtjäna sitt straff i Litauen.

Detta trots att Europadomstolen kommit fram till att landet kränker livstidsdömdas mänskliga rättigheter – och att han i Sverige kunnat få sitt straff tidsbestämt.

– Jag skulle säga att ur Nerijus perspektiv så är det en vistelse i en svensk anstalt som känns omänsklig utifrån den situation som han har där, säger Samuel Hartman, biträdande jurist.

I februari 2016 dömde Göta hovrätt den 37-årige Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Han avtjänar just nu sitt straff på Norrtäljeanstalten men har ansökt om att få förflyttas till Litauen för att istället avtjäna sitt straff där.

Men efter att hans försvarsadvokat Björn Hurtig tagit del av en dom från Europadomstolen, som handlar om att Litauen kränker livstidsdömda fångars mänskliga rättigheter genom att man endast kan få sitt straff omvandlat till tidsbestämt genom amnesti, fick Nerijus Bilevicius möjligheten att ändra sig.

Men han står fast vid sitt val – och trots att han i Sverige skulle ha möjlighet att få sitt straff tidsbestämt så vill han ändå flyttas till hemlandet.

– Nerijus vidhåller begäran om att få bli överförd till Litauen. Europadomstolens dom har inte fått honom att ändra inställning i frågan, säger Samuel Hartman, biträdande jurist som arbetar tillsammans med försvarsadvokaten Björn Hurtig.

Enligt Hartman beror det på att 37-åringen inte har någon anknytning till Sverige:

”Bilevicius har, som han uttrycker det, ”ingenting” i Sverige. Till skillnad från situationen för andra intagna, som han ser får regelbundna besök av sina familjer, finns det ingen praktisk möjlighet för hans familj att besöka honom i Sverige”, står det i yttrandet som skickats till Kriminalvården.

– Det är i Litauen han har sin familj och av humanitära skäl som han vill komma dit, säger han.

Så Europadomstolens kritik har inte fått honom att ändra sig?

– Jag skulle säga att ur Nerijus perspektiv så är det en vistelse i en svensk anstalt som känns omänsklig utifrån den situation som han har där.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Så lever Lisa Holms mördare i fängelset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nerijus Bilevicius

Kriminalvården

Europadomstolen

Mänskliga rättigheter