Torped livstidsutvisad två gånger - gripen i Stockholm

KRIM

40-åringen har dömts och utvisats på livstid två gånger.

Senast för mordförsök på ett par i Bälinge på juldagen 2003.

Men gång på gång återvänder den grovt kriminelle 40-åringen till Sverige.

– Han gör det medvetet. Det är en tragisk situation, säger hans försvarare Leif Silbersky.

I förra veckan greps 40-åringen i Stockholm. Han sitter nu häktad, misstänkt för brott mot utlänningslagen.

Han greps vid ett polistillslag i en bostad på Lidingö, tillsammans med två andra män, som nu häktats för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Sköt ett par genom villafönster

Den nu 40-årige torpeden utvisades redan för 20 år sedan på livstid med förbud att återvända till Sverige. Detta då han i februari 1997 dömdes till fem års fängelse för försök till dråp, grov misshandel, försök till grov misshandel, olaga hot, häleri, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Nio år senare dömdes han igen för ett grovt brott i Sverige. Då greps han för ett i media mycket uppmärksammat mordförsök på ett par i Bälinge.

Bälingeparet satt och tittade på tv i sitt vardagsrum på juldagen 2003 när de blev skjutna genom fönstret. Mannen blev skjuten i huvudet, kvinnan i kroppen. Båda överlevde.

Utredningen visade att kvinnans expojkvän hade anlitat en torped, den nu 40-årige mannen, att mot en betalning på en halv miljon kronor, skada kvinnan och mörda hennes nye pojkvän.

Expojkvännen dömdes året därpå, mot sitt nekande, till tio års fängelse för mordförsök.

I tidningar beskrevs 40-åringen då som ’yrkesmördare’.

Han dömdes 2005 för mordförsök och grov misshandel till 12 års fängelse och livstidsutvisning. Mannen är född i Irak men utvisades till Nederländerna som accepterade att ta emot honom.

Utvisades efter avtjänat straff

Torpeden fick straffet fastställt i hovrätten men överklagade till Högsta domstolen, HD. Han nekade till all inblandning i brottet och ville bli friad.

I samband med det, i en skrivelse till riksåklagaren från 2006, skriver åklagaren i Bälingemålet, i samråd med två andra åklagare, att ”det finns en uttalad hotbild runt personer som har lämnat uppgifter i målet” och att flera personer ”tvingats flytta för att leva under en skyddad identitet”.

HD tog inte upp målet för prövning.

Torpeden avtjänade sitt straff och släpptes villkorligt 2013. Den 17 juli 2013 utvisades han till Nederländerna. Mannen är, enligt tingsrättens handlingar, ”känd under ett annat namn” i Nederländerna och har ett annat födelsedatum.

Utvisningen skedde med flyg och i samarbete mellan Migrationsverket och polisen.

Greps i Stockholm förra veckan

Ett drygt år senare, i september 2014, greps mannen vid ett fordonkontroll i Brogetorpet, Åby/Norrköping. Eftersom han var livstidsutvisad från Sverige, dömdes han för brott mot utlänningslagen.

I förhör sa mannen att han återvände till Sverige med bil samma dag som han utvisades 2013 – och att han, om han blir utvisad igen, kommer att återvända till Sverige.

Han sa sig inte ha något val då hans anhöriga finns i Sverige.

Påföljden blev fängelse i två månader, sedan utvisades han till Nederländerna.

I förra veckan greps mannen återigen, nu på Lidingö i Stockholm. Han sitter häktad, återigen misstänkt för brott mot utlänningslagen.

40-åringens advokat Leif Silbersky säger att hans klient erkänner att han vistats i Sverige olagligt.

– Han gör det medvetet. Han vill träffa sin familj som är i Sverige. Han är väldigt känslomässigt engagerad i familjen.

– Han vet att om han blir tagen får han betala ett pris, och det är det han gör nu, genom att han sitter anhållen och häktad. Det är en tragisk situation, att familjen är på ett ställe och han på ett annat. Det är inte bra, säger Silbersky.

Åtalet väntas lämnas in senast i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM