Häktas skäligen misstänkt för medhjälp till hämndmord

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2018-06-27

Förra måndagen sköts tre personer kallblodigt ner på Drottninggatan i Malmö.

Tre dagar senare mördades en 24-årig man, i vad som misstänks vara en hämndaktion för trippelmordet.

Nu har en 19-årig man häktats, skäligen misstänkt för delaktighet det senaste mordet.

Fyra mord på lika många dagar. Och polisen tror att de hänger ihop.

Förra måndagen sköts tre män ihjäl utanför ett internetcafé på Drottninggatan i Malmö. En bil körde upp och minst en gärningsman öppnade automateld mot en grupp män som kommit ut från caféet. Sex män träffades av skotten.

Redan på måndagskvällen meddelade polisen att två av dem avlidit av sina skador. På tisdagsmorgonen meddelade sjukhuset att en tredje man har dött. 

Enligt polisen är de döda 19, 27 och 29 år gamla. De skadade är 21, 30 respektive 32 år. Samtliga beskrivs som gängkriminella.

Fruktade hämndaktioner

Malmöpolisen gick tidigt ut och sa att man fruktade hämndaktioner. Och tre dagar senare besannades farhågorna. En 24-årig man sköts till döds i stadsdelen Lindängen i Malmö.

Enligt uppgift var det två män på en moped som öppnade eld mot en bil. En moped som kopplas till mordet återfanns också senare, och enligt Aftonbladets uppgifter var mopeden registrerad på en 19-årig man, som greps, och begärdes häktad, misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord.

Under onsdagsförmiddagen ställdes 19-åringen inför häktningsdomaren i Malmö tingsrätt.

Mannen kom in i salen med en blå- och grårandig handduk över huvudet. Han var klädd i kriminalvårdens gröna byxor och tröja. 

När dörren till åhörarplatserna stängdes tog han av sig handduken och tittade mot åhörarna. Bland åhörarna fanns några bekanta till den misstänkte.

Åklagaren Elena Severin yrkade på att han häktas på sannolika skäl eller alternativt skäligen misstänkt för mord eller medhjälp till mord. Hon vill att 19-åringen häktas med restriktioner eftersom hon håller det för troligt att han kommer påverka utredningen. 

– Det är av synnerlig vikt att den misstänktes tas i förvar så att utredningen kan bedrivas vidare, säger Elena Severin. 

Tingsrätten häktade i dag mannen, på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt, för medhjälp till mord. Det innebär att åklagaren nu har en vecka på sig att komma upp i sannolika skäl – annars ska mannen försättas på fri fot.

Följ ämnen i artikeln