Livstid för anstiftan till mord på hustrun

KRIM

Veronica Lin, 31, hittades död för 13 år sedan

1 av 9

Chalmersstudenten Veronica Lin hittades mördad i grannens lägenhet i Högsbo.

Tretton år senare åtalades hennes make misstänkt för att ha beställt mordet på henne och grannen.

I dag kom domen: han döms till livstids fängelse för anstiftan till mord på hustrun.

I dag meddelades domen i det 13 år gamla fallet:

Den kinesiske affärsmannen och miljardären You Lin frias för anstiftan till mord på grannen men döms till livstids fängelse och utvisning för anstiftan till mord på sin fru Veronica.

Hittades i grannens lägenhet

När den 31-åriga småbarnsmamman Veronica Lin inte kom hem från skolan 18 mars 2003 larmade hennes föräldrar polisen. Kort efter det pejlade polisen hennes mobil till föräldrarnas trappuppgång. Polisen ringde upp och ringsignalen hördes från en grannes lägenhet – där Veronicas kropp påträffades.

Lägenheten i Högsbo där hon hittades tillhörde en vän till henne, Qingzhong Tang.

Veronicas make, den kinesiska affärsmannen You Lin, greps, misstänkt för mordet. Han häktades, men släpptes, eftersom han hade alibi för den dagen. Efter frisläppandet lämnade han Sverige och åkte till Kina.

Fem dagar senare hittades även Qingzhong Tangs kropp, begravd nedanför en balkong intill hyreshuset där Veronica mördats. Kroppen var delvis styckad. De tekniska fynden förändrade bevisläget och gjorde att misstankarna mot maken stärktes.

Men You Lin var då i Kina och trots en internationell efterlysning lyckades han hålla sig undan rättvisan fram till december 2014, då han greps i samband med en resa till London.

Nekar till brott

Efter det fördes han till Sverige och häktades vid Göteborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord.

You Lin, som åtalades i mitten av januari, nekar till brott. Enligt åtalet ska han ha ordnat visum åt en 37-årig man som misstänks ha genomfört mordet.

Motivet ska, enligt åklagaren, bland annat varit att Veronica Lin ville skiljas. Maken ville inte separera innan han fått svenskt medborgarskap.

I domen skriver tingsrätten att man funnit att "motivet till mordet på hustrun var att den dömde mannen var kränkt och förbittrad på henne" bland annat för att hon hade ansökt om skilsmässa. Därför ska You Lin ha beordrat mordet på frun, enligt domen.

Misstänkt mördare på fri fot

Åklagaren hävdade att You Lin även beställde mordet på grannen för att kunna använda hans lägenhet som mordplats och att grannen skulle framstå som den som utfört mordet på hustrun. Men tingsrätten friar You Lin på den punkten och menar att åtalet i den delen inte är tillräckligt bevisat.

"Omständigheterna vid mordet på hustrun är synnerligen försvårande och vittnar om stor hänsynslöshet. Straffet har därför bestämts till livstids fängelse", står det i domen.

Den kinesiske mannen som misstänks ha utfört själva mordet är fortfarande på fri fot. Han häktades i sin frånvaro ioktober 2015 och är enligt kineska myndigheter fösvunnen sedan flera år tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM