Tre män gripna för Malmö-mord

1 av 2

avEric Tagesson

KRIM

Mordet beskrevs som en avrättning.

Offret var en ledargestalt i ett av Malmös kriminella nätverk.

Nu har tre unga män gripits misstänkta för mordet.

Klockan var runt 01.30, natten till i den 29 februari, när skotten ekade på Lindängen i Malmö. En bil rivstartade men kvar på platsen stod en annan bil. Utanför den låg en man död – skjuten med flera skott.

Enligt källor till Aftonbladet avlossades "ett mycket stort antal" skott, och mordet beskrivs som en avrättning.

Mannen som sköts till döds i Malmö var ledargestalt i den så kallade M-falangen.

Offret, 30 år gammal, var dömd för flera brott. Så sent som i oktober förra året dömdes han för att ha innehaft en tjeckisk pistol – och 180 patroner. Straffet blev fängelse i ett år och två månader, men mannen överklagade och dagen efter mordet på honom skulle han ha varit i hovrätten.

Greps i morse

Efter ett omfattande utredningsarbete har nu tre män, 24, 24 och 25 år gamla gripits, misstänkta för mordet.

– Det har hållits ett stort antal förhör och det har genomförts en omfattande analys och kartläggning om vad det var som hände i tiden kring mordet. Detta har lett fram till att tre personer anhållits i sin frånvaro så som misstänkte för mordet, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

I dag på morgonen greps de tre.

– Gripandena är resultatet av det utredningsarbete som pågått sedan den 29 februari, säger Magnus Pettersson, förundersökningsledare på Malmö åklagarkammare.

Senast på fredag klockan 12 behöver åklagaren ta ställning till om männen ska begäras häktade.

Våldsamt gängkrig

I sju år, mellan 2008 och 2015, rasade ett våldsamt gängkrig i Malmö. På ena sidan stod M-falangen, på den andra K-falangen. Namnen hämtades från de brödrapar som ansågs leda gängen.

I februari 2015 kom det som sågs som en slutpunkt. En man sköts då till döds med ett tiotal skott på Mobilias parkering, mitt bland folk. Mannen hade ett pris på sitt huvud, och hade under flera år levt under dödshot.

Den mördade var en av förgrundsgestalterna i K-falangen och mordet ansågs vara slutpunkten, som betydde att K-falangen var "besegrade".

Sedan dess har det varit förhållandevis lugnt.

Tills mordet på 30-åringen i februari.

Vilken gruppering, om någon, som de nu gripna tillhör är oklart.

På mordnatten i februari i år hade 30-åringen, enligt uppgifter till Sydsvenskan, stämt träff med flera personer för att göra upp "en affär". Området där mötet ägde rum, Munkhättegatan, var "hans eget område".

 PLUS:  Det dödliga våldet

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott