Åtalas för mord – stympade sitt offer

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: POLISEN
Den mordmisstänkte 36-åringen har tidigare begått flera grova våldsbrott.

Den 53-årige mannen mördades och fick sitt könsorgan avskuret.

Enligt gärningsmannaprofileraren Ulf Åsgård kan stympningen vara en starkt symbolisk handling.

I dag väcktes åtal i det ovanliga fallet.

Natten den 6 november fick polisen larm om bråk i en lägenhet på Tegnérgatan i Kalmar. När de kom fram till platsen möttes de av en makaber syn.

En 53-årig man hade bragts om livet och utsatts för grovt våld.

”Måste helt ha tappat konceptet”

Han hade ett stort antal sår och enligt åtalet som i dag lämnades in var hans penis avskuren.

Åsa Adolfsson, vice chefsåklagare vid Kalmar tingsrätt, menar att mannen har blivit utsatt för extremt våld.

– Det är obehagligt. Jag har aldrig varit med om så mycket våld tidigare. Gärningsmannen måste helt ha tappat konceptet, säger hon.

53-åringen hade blivit slagen, skallad och fått ta emot över 20 knivhugg. Det är oklart om mannen levde när han stympades på sitt könsorgan. Men mycket tyder på att han hade avlidit då.

– Rättsläkaren tror att han var död vid tillfället. Men man kan inte till 100 procent konstatera det, säger Åsa Adolfsson.

Tre häktades

Inledningsvis greps och häktades tre personer misstänkta för mordet: en 36-årig man, en 30-årig man och en 23-årig kvinna. Men två av dem är inte längre misstänkta för mordet.

– Jag väcker åtal mot 36-åringen. Den andre mannen har jag avskrivit helt. Tjejen åtalas för skyddande av brottsling och våld mot tjänsteman, säger Åsa Adolfsson, vice chefsåklagare.

Enligt stämningsansökan utsattes 53-åringen för kraftigt våld och fick även sitt könsorgan avskuret.

Våldet har enligt åtalet varit ”massivt och förnedrande”.

”Ofta ett hämndmotiv”

Psykiatrikern och gärningsmannaprofileraren Ulf Åsgård menar att en sådan stympning är en handling med tung symbolik.

– Att skära av den har ofta ett hämndmotiv, säger Ulf Åsgård.

Han menar att stympning av könsorgan är ytterst ovanligt i Sverige. Ulf Åsgård kan bara minnas att han stött på ett sådant fall tidigare. Däremot är det inte helt ovanligt i maffiakretsar. Där är det en maktdemonstration.

– Det förekommer i Italien, USA, Sydamerika och överallt där det finns maffiagrupperingar. Det brukar handla om att någon har stått i vägen för affärerna, säger Ulf Åsgård.

Kan ha blivit inspirerad av serie

Åsa Adolfsson har dock inte funnit några tecken på att mordet var planerat.

– Det är en tillfällighet. Offret har befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Jag kan inte se att detta var planerat.

Den enda alternativa förklaringen hon kan se är att det några veckor tidigare hade varit ett mordfall i tv-serien Bron där ett offer blev stympad på sitt könsorgan – kanske hade 36-åringen det i bakhuvudet.

53-åringen ska ha träffat de tre personerna på krogen och sedan har de slagit följe hem till hans lägenhet på en efterfest.

Den 23-åriga kvinnan som misstänks för skyddande av brottsling är flickvän till den mordmisstänkte. Hon ska i förhör ha uppgett att han blev arg vid ett tillfälle när hon skulle ta på sig en ytterligare tröja. Och kort därefter attackerade 36-åringen offret.

Grannar berättar i förhör hur de hörde tumult i lägenheten och larmade polisen. En granne ska ha hört hur en kvinna skrek i raseri.

Hon ska ha skrikit "Men x, det är ju dig jag älskar".

Kort därefter hör grannen hur en kvinna skriker "Vi måste härifrån nu". Och en mans röst som svarar "Vi ska ingenstans".

Dömd för misshandel

Den mordmisstänkte 36-åringen har tidigare begått flera grova våldsbrott.

– Han är dömd för flera våldsbrott och är en person som tänder till snabbt, säger Åsa Adolfsson.

Han finns med i över 34 avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd för att ha misshandlat sin flickvän.

Inför åtalet har 36-åringen genomgått en paragraf 7 undersökning – en så kallad liten sinnesundersökning. Där fastslogs det att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid mordet.

Förnekar brott

Psykiatrikern som genomförde undersökningen beskriver mannen som labil. Under intervjun berättade 36-åringen om ett långvarigt drogmissbruk och perioder av paranoia. Han har levt två tredjedelar av sitt vuxna liv bakom lås och bom.

Den 36-årige mannen hade bara varit på fri fot i sex dagar när han greps för mordet. Han säger att de träffade 53-åringen på krogen och följde med honom hem. Mannen förnekar brott och har inte velat tala om vad som hände i lägenheten. Hans dna finns på mordvapnet – en kniv. Dessutom fann polisen blod från offret på honom.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Kalmar