”Pedofilbröderna” får sina straff sänkta av hovrätten

avJohanna Rapp

”Pedofilbröderna” dömdes i tingsrätten till 14 och 12 års fängelse för att ha våldtagit de fem barnen under flera års tid – sammanlagt över 1 000 gånger.

Nu väljer hovrätten att sänka straffen – och menar att det inte är helt säkert att det verkligen rör sig om så många övergrepp som offren berättat om.

Från den 1 januari 2001 till slutet av mars 2017 har de två bröderna begått olika sexbrott mot barn: grovt barnpornografibrott, grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grov våldtäkt mot barn.

Allt uppdagades efter att ett av deras offer skrev om ”pedofilbröderna” på Flashback och som efter uppmuntran från de andra användarna på forumet fattade mod att anmäla vad som hänt.

Och fler historier, från andra offer, kom också upp i ljuset.

Ofta med samma tillvägagångssätt.

”Pedofilbröderna” lockade med tv-spel

Enligt förundersökningen har bröderna knutit till sig unga pojkar, ofta ensamma. Pojkarna har lockats med vänskap, tv-spel, alkohol och kampsport. Flera av offren har berättat hur bröderna var deras bästa vänner, som en extra familj. Ett av de utsatta barnen har kallat den äldsta av bröderna för en idol.

Enligt domen från Ångermanlands tingsrätt har bröderna först kommit med försiktiga sexuella närmanden som sedan övergått till grova våldtäkter . Enligt pojkarna blev övergreppen normaliserade – och en vanlig dag med bröderna kunde de sexuella övergreppen varvas med tv-spelande.

Enligt förundersökningen sa också bröderna att det som skedde var helt normalt och i ”antikens Grekland var den vackraste kärleken den mellan en man och en pojke”.

Hovrätten sänker brödernas straff

Ångermanlands tingsrätt dömde den 38-årige brodern till 14 års fängelse och den 35-årige brodern till 12 års fängelse. Den yngre mannen frikändes också från grova våldtäkter mot två av barnen.

Enligt tingsrätten skulle också den äldre brodern betala skadestånd till de fem offren på sammanlagt 1 750 000 kronor, den yngre av bröderna 1 190 000 kronor.

Nu faller hovrättens dom.

Hovrätten väljer att sänka ”pedofilbrödernas” straff till 9 respektive 7 års fängelse. Hovrätten anser inte att det med säkerhet går att fastställa hur många brott de gjort sig skyldiga till – och specificerar inte antalet brottstillfällen som tingsrätten gjorde:

”De uppgifter som var och en av målsägandena har lämnat i den delen är också mer eller mindre uppskattningar av antalet gärningar”, skriver hovrätten i sin dom och menar att:

”Det inte är klarlagt att det rört sig om så många tillfällen som målsägandena uppskattat”.

Fick offren att ta narkotika

Hovrätten menar att man tagit hänsyn till att många av brotten skedde för länge sedan – när straffskalan för brotten var lägre än i dag. Hovrätten menar också att det har betydelse att det inte förekommit något våld i samband med brotten – och att barnen med ett undantag inte ”varit väldigt unga”.

”En lång brottstid kan generellt inte betraktas som försvårande. Däremot är det försvårande att brotten pågått mot enskilda barn under lång tid”, skriver hovrätten i sin dom.

Enligt hovrätten är det en försvårande omständighet att offren i vissa fall bjudits på alkohol eller narkotika inför övergreppen:

”Särskilt med hänsyn till målsägandenas ålder vid tillfällena och att de inte använt narkotika tidigare”, enligt domen.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Bröderna misstänks för flera falll av grova våldtäkter mot barn.
ARTIKELN HANDLAR OM