Brott

Dödade fru och dotter - får nu permission för att shoppa och fiska

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

För tre år sedan kastade han sin fru och sin nio månader gamla dotter utför ett stup.

Han dömdes till livstids fängelse för dubbelmord.

Nu har Dalby-pappan fikat, shoppat och fiskat på sina första permissioner.

– Det är helt oacceptabelt, vi har inte ens informerats, säger den dödade kvinnans syster.

Det var den nionde december 2014. Hemma i villan i skånska Dalby befann sig det gifta paret, och deras nio månader gamla dotter.

Mannen, en 33-årig yrkesmilitär, sa till sin fru att han hade en överraskning till henne och bad henne att dra ner en mössa över ögonen.

När hon dolt sina ögon tog han fram en slägghammare.

Bar ut dottern till bilen

Mannen slog flera slag i hustruns huvud tills han uppfattade att hon var död. Han lade henne därefter i en sopsäck och bar ut henne till bilen. Sedan gick han in i huset, klädde på dottern, bar ut henne i bilen och körde till Dalby stenbrott.

När han kom fram bar han först sin fru till en klippavsats och kastade ner henne, sedan hämtade han dottern och kastade också henne utför stupet.

När han tittade ner på de två kropparna uppfattade han att hustrun rörde på sig. Han klättrade då ner och dunkade både hennes och dotterns huvud upprepade gånger i en sten tills han var övertygad om att de var döda.

Mannen åkte därefter från platsen, men återvände en kort stund senare.

Larmade 112

Klockan var 22.53 när han ringde 112 från sin mobiltelefon.

Han berättade att en olycka skett, att hans fru och barn fallit för klipporna då de varit ute på en kvällspromenad.

I mörkret lyckades räddningstjänsten bärga de båda svårt skadade kropparna. Både kvinnan och barnet var vid liv när de kördes i ambulans till sjukhuset i Lund. Båda avled dock under natten.

Polisen anade oråd, och mannen greps. Efter ett par dagar bröt han ihop och erkände att han dödat sin fru och sitt barn.

Han berättade i förhören att han under en längre tid haft mardrömmar om att döda sin familj, och han tecknade därför livförsäkringar värda 6, 5 miljoner i hustruns namn ett knappt halvår innan morden.

Sitter på livstid

33-åringen dömdes i september 2015 till livstids fängelse för de två morden.

För närvarande avtjänar han sitt straff på Tidaholmsanstalten. Av handlingar från Kriminalvården framgår att han flera gånger isolerats för att upprätthålla ordningen på avdelningen där han vistas.

Men några rapporter om han misskött sig finns inte.

Han har haft ett stort antal besök av sina föräldrar, och för det ändamålet har han fått tillgång till en speciell besökslägenhet under ett dygn i taget.

Även en annan anhörig har besökt honom i fängelset.

Mannen har också haft flera permissioner. Så sent som för två månader sedan beviljades han en fyratimmarspermission för att ”äta lunch och fiska”.

Enligt Fängelselagen ska minst 4,5 år av livstidsstraffet ha avtjänats innan mannen ska kunna beviljas permission, om det inte finns ”särskilda skäl”. Enligt Ulf Mossberg på Kriminalvårdens presstjänst kan dock så kallade lufthålspermissioner beviljas redan efter två år.

Ville ha massage

Sin första permission hade han för precis ett år sedan. Då hade han fyra timmar utanför anstalten för att äta lunch och fika, gå i affärer, promenera i naturen. Han ansökte också om att få en timmes massage, men den begäran avslogs.

I en utredning som Kriminalvården gjort framkommer att den dömde har en ”upptagenhet av tankar på våldshandlingar” och att det finns en ”påtaglig risk för att han kommer att begå brott, undandra sig straffets fullgörande eller på annat sätt allvarligt missköta sig”. Därför får han inte regelbundna permissioner.

Under tiden inne i fängelset ägnar sig mannen bland annat åt origami, konsten att vika papper, och att läsa böcker.

Bland annat har han i sitt rum fått tillstånd att inneha ”Mathematics for neuroscientists”, ”Personality theory and research”, Medicins terminologi” och ”Konsten att städa”.

Han har också fått in skivan ”Vapen och ammunition” av Kent och ett tv-spel.

Anhöriga underrättades inte

Lina Svensson är syster till den dödade kvinnan, och moster till det dödade barnet.

Hon blir upprörd när hon får veta att mannen haft flera permissioner.

– Vi visste inte ens om det, fast att vi har rätt att få information. Det blir ju ännu värre att han haft permissioner i Tidaholm, inte alls långt från där vi bor.

Hon säger att de i egenskap av anhöriga ansökt och beviljats så kallad ”målsägandeinformation”.

Det betyder att Kriminalvården ska informera dem om:

  • den dömde beviljas permission eller annan utevistelse
  • om den dömde beviljas utslussningsåtgärd i slutet av sin verkställighet
  • om den dömde flyttas till en annan anstalt
  • om han eller hon rymmer, fritas eller uteblir från utevistelse
  • när den intagne ska friges.

Men så har alltså inte skett.

– Det är helt oacceptabelt, säger Lina Svensson. De tar ju ingen hänsyn till oss, ska vi inte ens kunna röra oss fritt i omgivningarna där vi bor?

”Beklagligt”

Mikael Wallin är anstaltschef på Tidaholmsanstalten. Han säger att han inte kan uttala sig om just Dalby-pappans ärende. 

– Men i grund och botten ska målsägare underrättas om de begärt det, men det finns ett par undantag enligt Fängelseförordningen. Ett av undantagen är om permissionen är ” bevakad eller andra förhållanden framstår som uppenbart obehövligt", vilket det skulle kunna vara till exempel om målsägarna bor väldigt långt bort. 

– Ett annat undantag är om en underrättelse kan äventyra säkerheten genom ”risk för den intagnes liv eller hälsa”. I alla permissionsärenden tittar vi  på helheten och gör en bedömning utifrån alla risker som identifieras.

– Jag vill dock understryka att det alltid är det beklagligt om målsägare känner sig otrygga, och upplever att de inte informerats av oss i tillräcklig utsträckning.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Grafik: Här är alla morden 2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Kriminalvården

Dalby