42-åringen om mordet och mordförsöket i sommarstugan

avEric Tagesson, Johanna Bäckström Lerneby

KRIM

42-åringen pressas i rätten om vad hon gjorde kvällen då hennes pappa mördades och mamma knivhöggs svårt.

Åkte till affären. Eller till Katrineholm. Inget bankkort. Drack ett glas vin, pratade med sonen, somnade, vaknade. Kollade tv. Det är stundtals rörigt i berättelsen.

– Jag hänvisar till forskningen. Jag var i djup chock efter att min pappa blivit mördad, säger Arbogakvinnan som svar på varför hon har så olika versioner av vad hon gjorde på mordkvällen.

1 av 8 | Foto: MARCUS ERICSSON
Arbogakvinnan under torsdagens rättegång.

– Det är en person i svår chock. Kan man någonting om psykologi ser man att jag är ett skolboksexempel på en människa i chock, svarar Arbogakvinnan när åklagare Johan Fahlander läser högt ur polisförhör och utskrifter av telefonavlyssning med henne.

Åklagaren läser ur förhör som visar hur hon ringer sina barn efter att hon släppts ur häktet första gången. Ger dem instruktioner vad de ska säga om polisen frågar, ber dem köpa mobiltelefoner. Säger att de ska ta på sig brottet. Hon frågar inte hur de mår. Slänger sig med uttryck som ”Tjena, det är mamma som just sluppit ur kurran”. Hon skrattar ofta.

I rättegången säger hon att hon var manisk under den här perioden. Men hon säger också att hon var djupt nedstämd och orkeslös. Hon kallar det också för gränspsykos. Och säger att hon agerar på det sättet efter attacken på föräldrarna för att hon är i djup chock efter vad som hänt och att hon blivit oskyldigt anklagad för brottet.

– Jag känner inte igen personen som har sagt de där sakerna och använt de där orden. Det är ett vokabulär som jag inte ens finns i mitt ordförråd, säger hon.

Åklagaren, däremot, menar att hon har så många olika versioner av kvällen för att hon inte talar sanning. Enligt dem var det hon som gav pojkvännen instruktioner att döda föräldrarna. Och motivet var pengar.

Pojkvännen har både erkänt dådet och hans dna kan knytas till platsen. Ändå säger kvinnan i rätten:

– Jag kan inte tro att det är han. Han är ingen mördare.

Baktalar åklagarna

Det framkommer också att 42-åringen från häktet skickat brev till vänner där hon baktalat åklagare Johan Fahlander. Och under förhandlingen går hon till angrepp mot den andra åklagaren, Jessica Wenna.

– Du är den elakaste människa jag någonsin har träffat, säger 42-åringen till åklagaren.

LIVE-RAPPORTERING direkt från rättegången

ARTIKELN HANDLAR OM