NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazistledare åtalas för hets mot folkgrupp

Av: 

Evalisa Wallin

Simon Lindberg, Nordiska motståndsrörelsens ledare, under ett tal på Mynttorget i Gamla stan, Stockholm den 12 november 2016.
Simon Lindberg, Nordiska motståndsrörelsens ledare, under ett tal på Mynttorget i Gamla stan, Stockholm den 12 november 2016.

KRIM

Ledaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höjde högerarmen och ropade ”Hell seger” vid en demonstration i Stockholm ifjol.

Nu åtalas Simon Lindberg för hets mot folkgrupp.

Det var i samband med en av NMR anordnad demonstration 12 november 2016 som Simon Lindberg höll tal på Mynttorget i Gamla stan. Under talet har han enligt åtalet ”uttryckt missaktning för andra folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung” och samtidigt höjt sin högra arm och ropat ”Hell seger”.

Det var den ideella föreningen Juridikfronten som gjorde anmälan till polisen gällande hets mot folkgrupp.

Filmat tal del av bevisning

En videoinspelning av talet används som bevisning och delar av den är tänkt att spelas upp i rätten. I polisförhör nekar Simon Lindberg till brott.

– Han vidgår omständigheterna som sådana men hävdar att det inte är hets mot folkgrupp så det får tingsrätten bedöma, säger åklagare Olof Vrethammar.

Det är enligt Vrethammar uttalandet i kombination med hälsningen, som tydligt förknippas med ”nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och med idéerna om rasöverlägsenhet och rashat och en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska”, som gör att han väcker åtal för hets mot folkgrupp.

Aftonbladet har sökt Simon Lindberg som avböjer att kommentera. Stockholms tingsrätt har ännu inte bestämt datum för rättegången.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

LÄS OCKSÅ

Nordiska motståndsrörelsen – inifrån

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism