Arbogakvinnans advokat slutpläderar

Följ direktrapporteringen från Arbogarättegången

avJohanna Bäckström Lerneby, Johanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Ska Arbogakvinnan dömas för morden eller inte? Ja, sa åklagaren i sin slutplädering i går.

I dag får vi höra 42-åringens advokat och ex-pojkvännens advokat sammanfatta målet.

Det är tjugonde dagen av förhandlingen i Västerås tingsrätt. Aftonbladet liverapporterar hela dagen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kvinnan och hennes före detta pojkvän misstänks för att ha dödat kvinnans pappa och försökt döda kvinnans mamma i föräldrarnas sommarhus utanför Arboga.

Kvinnan misstänks även för att ha dödat sin make 2015, i Hjälmaren utanför Arboga, i direkt närhet till huset där föräldrarna attackerades året därpå.

Den långa rättegången går nu mot sitt slut och under måndagen har åklagarna hållit slutplädering i målet.

Åklagarna yrkar på att 42-åringen ska dömas som gärningsperson för mord mot maken. Samt att både ex-pojkvännen och 42-åriga kvinnan ska dömas för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

– Jag hänvisar till Knutbyfallet, där barnflickan var ett verktyg för att genomföra dåden men ändå dömdes för mord och mordförsök, säger åklagaren Jessica Wenna och menar att ex-pojkvännen ska dömas på samma sätt.

– 42-åringen ska ses i rollen att det handlar om utvidgat medgärningsmannaskap, för dådet mot mamman och pappan.

– Det är hon som har motivet, som bestämt brottsplanen och hennes kunskap om föräldrars rutiner som lagt grunden till planen och hon har varit vid brottsplatsen. Hon har kört bilen dit och därifrån och sagt åt ex-pojkvännen att slänga kniven. Hon ska dömas som skyldig till mord och mordförsök, säger åklagare Jessica Wenna.

Åklagaren tar upp Akalla-rånet som exempel för att 42-åringen ska kunna dömas som gärningsperson, utifrån utvidgat gärningsmannaskap. I det fallet dömdes flera personer som gärningspersoner med delat ansvar för rånet, även den person som ”hållit vakt”.

Men även anstiftan till mord och mordförsök och medhjälp till brotten finns med som alternativa rubriceringar för rätten att ta ställning till.

Möjliga påföljder vill åklagarna vänta med att yrka, till dess att de rättspsykiatriska undersökningar är genomförda.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM