Man misstänkt för Helenelundmord häktad

KRIM

Nekar till mord – grät i rätten

Mannen som greps efter att en död person hittats i en avställd bil i Helenelund i tisdags häktades idag, på sannolika skäl misstänkt för mord.

I anslutning till gripandet sa han till polisen att han gjort det eftersom offret velat dö, enligt uppgift till Aftonbladet.

När han ställdes inför rätta idag nekade han gråtande till mord.

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Den misstänkte menar att den äldre mannen vill dö.

Den misstänkte mannen, som är i 40-årsåldern och tidigare ostraffad, greps i tisdags efter att polisen gjorde det makabra fyndet i Stockholms norra förort Helenelund vid lunchtid i tisdags.

I en avställd bil som stått parkerad mitt i ett bostadsområde hittades en död kropp. Enligt uppgift ska den legat i flera soppåsar.

Mannen greps och anhölls samma dag, på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren skulle besluta senast i morgon klockan 12 om mannen skulle begäras häktad eller släppas på fri fot, men lämnade in häktningsbegäran redan i går.

Den misstänkte ska, enligt Aftonbladets uppgifter, dykt upp vid bilen när polisen kom till platsen och sagt att han dödat mannen - för ett år sedan.

Mannen ska senare berättat för polisen att offret är en äldre man, som velat dö. De två ska inte vara släkt med varandra, och offret ska, enligt den misstänkte erbjudit arvode för det.

Enligt tingsrättens handlingar ska mordet begåtts någon gång mellan mitten av mars i fjol och 27 juni, alltså datumet då kvarlevorna hittades.

Boende larmade om bilen

Det är oklart hur länge bilen med kroppsdelarna stått på gatan i Helenelund, men boende i området som Aftonbladet haft kontakt med uppger att det kommit en kväljande lukt från bilen redan i våras och att man sett flugor kring fordonet. Man ska sedan kontaktat kommunen som tillkallat polisen.

– Jag anmälde bilen för första gången i början av september i fjol. Och då hade bilen stått där ett tag, på en avgiftsfri parkeringsplats, säger en boende i området.

Han säger att ingen från kommunen återkopplat till honom. Sedan ringde han kommunen ett tiotal gånger till, utan att få svar.

Men i mitten av juni ringde han till kommunen igen, den här gången för att berätta att det stank i bilen och att det fanns flugor i bilen.

– Jag tänkte att något inte stod rätt till, att det måste vara ett kadaver där inne. Och sen såg jag delar av en yxa i bagageutrymmet och plastliknande föremål, som pressening, samt jord. I framsätet och baksätet var det inga konstigheter, det var rent, säger vittnet, som anmälde det som en sanitär olägenhet till kommunen.

Grannar: Otäckt och obehagligt

Några dagar senare kom kommunpersonalen för att kontrollera bilen. Polisen tillkallades till platsen.

– Jag visste att något låg i bilen. Det är otäckt och obehagligt. Jag är glad att bilen är borta.

Polisen, mannens advokat och åklagare har varit mycket förtegna om ärendet.

– Vi bedriver en mordutredning och det är därför vi är så knapphändiga med information så länge vi inte vet, säger Kjell Lindgren, vid polisens presstjänst.

Åklagere Jenny Karlsson är förundersökningsledare i ärendet.

– Jag kan inte kommentera något, det råder förundersökningssekretess och det är ett allvarligt brott och vi är i ett inledande skede som är känsligt utredningsmässigt, säger hon.

Har man identifierat offret?

– Offret är inte identifierat, säger Kjell Lindgren.

Aftonbladet var på plats när häktningsförhandlingarna mot den misstänkte mannen började vid 13.15-tiden i Attunda tingsrätt.

Den misstänkte uppgav att han nekar till brott innan rätten beslutade att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar.

– Han kunde knappt prata för han skakade och grät, säger Jamshid Jamshidi, Aftonbladets reporter på plats.

En drygt halvtimme senare meddelade rätten att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm