Polisen: Självklart måste vi titta på det här igen

Bengt, 52, hittades död med ett hål i huvudet – avskrevs som en olycka

Efter Aftonbladet 200 sekunders avslöjande om stora brister i utredningen gör polisen en ny genomgång av Bengt Jägers död.

– Efter de uppgifter som ni kommit fram till är det självklart att vi måste titta på ärendet och se om det finns anledning att återuppta förundersökningen, säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten.

Bengt Jäger, 52, hittades på köksgolvet med ett hål i huvudet.

Trots många mystiska omständigheter avskrev polisen fallet som en olycka.

Man gjorde inga förhör och spärrade inte av platsen. Först efter ett halvår gjordes en undersökning i huset. Inte heller den gav någon förklaring hur Bengt hade dött.

Bengts anhöriga är övertygade om att en mördare går lös.

Den erfarne kriminalteknikern Ingemar Axberg, som granskat fallet för 200 sekunder räkning, är skoningslös i sin kritik mot polisen.

– Man har bara gissat och antagit, säger han.

”Brister och luckor”

Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten, konstaterar att många oklarheter framkommer i 200 sekunder granskning.

– Vi måste börja med ett läsa in oss på materialet för att se om vi också ser de brister, luckor och frågetecken som ni framför. Och om vi ser att de här bristerna finns, då finns det all anledning för oss att återuppta förundersökningen igen.

Olle Andersson,  chef för utredningssektionen i Västerbotten.
Olle Andersson, chef för utredningssektionen i Västerbotten.

Då kan det bland annat bli aktuellt att förhöra personer i Bengts närhet.

– Jag har bara era uppgifter på att det inte har genomförts några förhör. Jag har skummat igenom ärendet, jag har inte jobbat med det. Men om man har ett dödsfall på det här sättet bör man höra människor runt den aktuella personen. Om det inte är gjort så borde det ha gjorts, säger Olle Andersson.

Efter semestrarna kommer Andersson att utse en ansvarig som ska sätta sig in i ärendet.

– Vi har inte bemanningsmässigt möjlighet att göra det tidigare än så. Men jag kommer inte att förhala det på något sätt, så snart det är möjligt ska vi titta på det.

”Kan absolut klaras upp”

Olle Andersson tycker det är bra att polisens arbete ifrågasätts och granskas.

– Självklart är det så att vi ibland missar saker eller gör ett sämre jobb. Sen är det också så att utvecklingen går framåt, både med analysmetoder och arbetsmetoder. Jag törs nog säga att vi gör ett bättre arbete i dag än vi gjorde för att antal år sedan. I dag har vi andra rutiner och granskas mer. Ibland finns anledning att göra ett omtag för att man har skarpare glasögon och bättre verktyg i dag än man hade för ett antal år sedan.

Vad kan man göra efter åtta år?

– Det är svårt för mig att uttala mig om det då jag inte vet de exakta omständigheterna och inte kan ärendet. Jag vet inte vilken teknisk bevisning som finns till exempel. Generellt är det svårare att ju längre tiden går, men samtidigt finns det ju ärenden som är mycket äldre än det här som har klarats upp.

Går det att få klarhet i vad som hände då Bengt Jäger dog?

– Absolut. Det är fullt möjligt att klara upp det, om det ligger ett brott bakom, vilket i dagsläget inte är klarlagt, säger Olle Andersson.

Bengt Jägers anhöriga Gunnar Lindahl, Vanja Abrahamsson och Erik Jonsson.
Bengt Jägers anhöriga Gunnar Lindahl, Vanja Abrahamsson och Erik Jonsson.

”Upprättelse för brorsan”

Nyheten gör Bengt Jägers anhöriga mycket glada.

– Det är fantastiskt att polisen tittar på det igen, helt fantastiskt! Jag hoppas att de gör det ordenligt den här gången, säger Bengt Jägers bonusdotter Vanja Abrahamsson.

– Det är otroligt att det kan bli en sån förändring. Tidigare har ingen velat lyssna på oss. Jag hoppas att de gör en ny utredning. Upprättelse för brorsan, det är det viktigaste, säger Bengt Jägers bror Gunnar Lindahl.


200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE