Nu börjar gängrättegången – motivet fortfarande okänt

KRIM

En gangsterledare och hans kompis sköts till döds i en bil i Kista i våras.

Nio dagar senare anhölls en 30-årig man. Polis och åklagare har stark bevisning mot honom, men inget motiv.

– Vi har inte fokuserat på det, säger åklagaren Alexandra Bittner.

– De har inte hittat något motiv för att det inte finns något, säger 30-åringens advokat Peter Dahlqvist.

I dag inleds rättegången.

1 av 12 | Foto: P-O Sännås
Stort polispådrag när rättegången inleds

Strax efter klockan 22 på kvällen den 8 mars kom larmet om skottlossning på Själlandsgatan i Kista.

När polisen kom till platsen hittades en bil med sönderskjutna rutor. I bilen satt två ihjälskjutna män i 20-årsåldern. En av dem var ledare för kriminella nätverket Lejonen i Hässelby i nordvästra Stockholm. Det är två av drygt 40 mordutredningar i Stockholm bara i år.

Enligt åklagaren hade männen skjutits med tre skott vardera och den misstänkte 30-åringen ska ha suttit i bilens baksäte när han sköt. Varför han mördade de två vet inte polis och åklagare.

När rättegången börjar idag har de inget motiv att presentera. Det är ingenting som bekymrar åklagare Alexandra Bittner.

– Min erfarenhet är att i den här typen av mål kan man inte fokusera så mycket på motivbild. Ingen vill ju prata med oss och då är det svårt att få fram ett exakt motiv i den här miljön, säger hon.

Hon säger att de har fokuserat på att reda ut exakt vad som hände vid det specifika brottet, dubbelmordet, inte på varför gängledaren och hans kompis mördades.

Lejonens ledares inblandning

I förundersökningen listar dock polisen ett antal händelser som gängledaren varit inblandad i de senaste åren, som skulle kunna ha med motivbild att göra.

Några exempel:

November 2016: En handgranat detonerar på en balkong där gängledaren är skriven. Förundersökningen lades ner i maj 2017 i brist på bevis.

Februari 2016: Gängledaren misstänks för misshandel när han satt i fängelse på Tidaholmsanstalten. Även där lades förundersökningen ner i brist på bevis.

Augusti 2015: Gängledaren misstänks för grovt olaga hot på Södermalm i Stockholm när han tillsammans med andra hotar en målsägande med vapen.

April 2015: Gängledaren misstänks för mordförsök för att tillsammans med andra ha skjutit en person i benen i Hässelby.

September 2012: Gängledaren knivskärs i samband med ett större slagsmål utanför en restaurang i Stockholm. Förundersökningen lades ner för att brott inte kunde styrkas. Gängledaren ville inte vara med i polisutredningen.

Juli 2013: Gängledaren skottskadas i handen i samband med ett bråk mellan flera personer i Hässelby. Han vill inte medverka i polisutredningen och vid förhör förundersökningen läggs ner i brist på bevis.

Motivbild okänd

– Ibland kan det vara allt ifrån att triviala saker som ligger bakom en sån här händelse, som att någon har kallat någons mamma för hora, och ibland är det riktigt stora konflikter. Vi har som sagt inte fokuserat på det i det här målet, säger åklagare Alexandra Bittner.

Advokat Peter Dahlqvist är dock av en annan åsikt. Han menar att hans klient är oskyldig och att det är därför inte polis och åklagare har hittat någon motivbild.

– De har letat motivbild men inte hittat någon, helt enkelt för att det inte finns, säger han.

I förundersökningen har hans klient i princip inte berättat någonting. Han har valt att inte svara på polisens frågor.

Om han fortsätter vara tyst genom rättegången i Solna tingsrätt också återstår att se.

Så många människor skjuts ihjäl 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Kista

Hässelby