Madelenes kropp hittades ingjuten i betong – expojkvän döms

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Tvåbarnsmamman Madelenes hittades död, ingjuten i ett betongblock.

Hennes ex-pojkvän och hans nya flickvän misstänks ha gjutit in hennes döda kropp i betongen.

Nu döms paret till fängelse för brottet.

I november 2015 försvann 29-åriga Madelene spårlöst. Tre månader senare hittades hennes döda kropp, ingjuten i ett betongblock som vägt runt 600 kilo.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Madelene, 29.

Madelenes ex-pojkvän, en man i 35-årsåldern, hade sin husbil i närheten av platsen där betongblocket hittades, i en träddunge vid E4:an i Upplands Väsby. Misstankarna riktades snart mot mannen och i mars 2016 häktades han misstänkt för mord.

Också mannens flickvän i 30-årsåldern häktades misstänkt för inblandning i Madelenes död.

Men i slutet av 2016 försattes paret på fri fot och misstankarna om mord skrevs av, bland annat för att man inte kunnat fastställa exakt hur Madelene dog.

Ändrade mordmisstankarna

I november 2017 åtalades i stället ex-pojkvännen och flickvännen för brott mot griftefriden – men inte för mord. Åklagaren har inte specificerat närmare när brottet begåtts, mer än någon gång mellan den 6 och 24 november 2015:

”Sålunda har de flyttat kroppen från platsen där hon dog till ovan angivet skogsområde där de i en för ändamålet tillverkad gjutform gjutit in hennes kropp i betong”, står det i stämningsansökan.

Själv har ex-pojkvännen nekat till brottsmisstankarna, men berättat att Madelene tillbringade kvällen den 6 november hos honom.

Nu döms ex-pojkvännen för brott mot griftefriden till fängelse i ett år och sex månader. Kvinnan döms för medhjälp till brott mot griftefrid, till fängelse i ett år och två månader.

”Direkt inblandade”

Enligt tingsrätten är det bevisat att ex-pojkvännen varit direkt inblandad i hanteringen av tvåbarnsmammans döda kropp. Tingsrätten anser det också bevisat att kvinnan i alla fall hjälpt mannen genom att bland annat köpa cement men också ge honom råd.

– Griftefridsbrottets art och höga straffvärde har gjort att vi ansett det uteslutet att döma till annan påföljd än fängelse, säger rådmannen Rikard Backelin i ett pressmeddelande.

Mannen döms även för olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott och kvinnan för ringa vapenbrott.

Paret har förnekat brott.

Enligt domen hade deras relation varit ansträngd, och flickvännen hade uttryckt starkt ogillande mot att pojkvännen umgicks med sin ex-flickvän, Madelene.

Ringde till en vän – försvann sedan

Enligt domen är det sista kända livstecknet från Madelene ett telefonsamtal med en vän på morgonen den 6 november vilket pågick i cirka 25 minuter. Klockan 06.21 samma morgonen stängdes hennes telefon av. Då var den i ex-pojkvännens bostad.

Därefter har man inte hittat varken hennes telefon eller läsplatta. När Madelens kropp sedan hittades ingjuten i betongblocket den 8 februari 2016 uppger vittnen att betongblocket funnits där redan den 24 november – och polisens likhundar markerade redan då vid blocket.

Samma morgonen sms:ade även den nu dömde ex-pojkvännen och hans flickvän, där hon bland annat skickade ett meddelande till honom med en länk om var man kunde köpa cement i en storsäck.

– Vi skulle behöva en skottkärra, skriver kvinnan i ett sms.

Publicerad:

LÄS VIDARE