Olösta mord i Stockholm

Örjan Sellin försvann – nu utreder Kalla fall det misstänkta mordet

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Örjan Sellin, 19, försvann spårlöst efter ett krogbesök med sina vänner i Sigtuna i oktober 1993.

Polisen misstänker att Örjan mördats – och nu har polisens Kalla fall-grupp börjat utreda fallet på nytt.

– Det finns information som kommit in som tyder på att han kan ha blivit mördad. Därför är vi måna om att få in information om vad som hänt, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare Kalla fall.

I Mona Grälls lägenhet i Märsta hänger det bilder på hennes barn och barnbarn. Över soffan sitter den sista bilden som togs på hennes son, Örjan Sellin. Det är en svartvit bild, i profil. Håret är lätt vågigt, mjukt kammat bakåt. Örjan har blicken vänd från kameran.

– I min värld är han alltid 19 år. De åldras inte när de varit borta så här. Jag har inget annat att välja på, det är den minnesbilden som finns, säger Mona Grälls, 64.

Förra veckan skulle Örjan ha fyllt 44 år. Mona och hennes andre son, Örjans lillebror, träffades och firade honom. De fikade och pratade, delade minnen.

– Nu för tiden kan vi prata om honom, men vi gjorde inte det under många år. Fast jag har alltid pratat om det, det har varit min överlevnad. På något sätt är han en levande bit hos oss, men samtidigt en bit som vi saknar fruktansvärt mycket, säger Mona Grälls.

Försvann – efter krogbesök

Den 24 oktober 1993 tog 19-årige Örjan Sellin och hans kompisar bussen till utestället Plantagen, på Stora gatan 34 i Sigtuna. På bussen träffade de ett annat gäng, både tjejer och killar, som de började prata med. Vid 21-tiden gick de in på krogen, (nu Sigtuna krog). Örjan drack några öl, snackade med vänner och även med de nya bekantskaperna som stiftats på bussen.

Örjan träffade en tjej, och de bytte kontaktuppgifter.

– Han träffade någon tjej från Väsby. De skulle höras dagen efter. Men så blev det ju inte, säger Mona Grälls.

Vid 23-tiden hämtade Örjan Sellin ut sin jacka från garderoben och lämnade krogen.

– Ingen har upplevt honom som särskilt påverkad och det finns inte heller några vittnesmål som tyder på bråk eller strul, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare i polisens Kalla fall-grupp.

Utanför krogen har vittnen sett Örjan Sellin stanna till och prata lite med en person innan han gått därifrån – därefter är Örjan spårlöst försvunnen.

– Man tänker inte, det slår bara slint, säger Mona, om känslorna efter sonens försvinnande.

– Man har egentligen bara två alternativ: att lägga sig ner och bli galen, eller kliva upp och fortsätta gå. Jag hade ju fler barn, så jag hade inte rätt att bara ge upp. Hade jag inte haft fler barn vet jag inte hur det hade gått.

Dök aldrig upp på jobbet

Örjan Sellin hade samma månad som han försvann fått en egen lägenhet, på Tingvallagatan. Han hade nyligen tagit studenten och hade två jobb – ett på dagtid som städare och ett nattetid som tidningsbud.

Det var också därför som han ska ha lämnat Plantagen vid 23-tiden: hans tidningsbudsjobb började klockan 03.30.

Men han kom aldrig dit.

– Han var en helt normal kille och det finns inget i kartläggningen som tyder på att han var inblandad i något som kan ha föranlett hans försvinnande, säger Petersson.

Mona Grälls beskriver sin son som klassens clown, men också som en person som älskade att läsa, och med en stor portion humor.

– Han var väldigt spexig. Han kunde komma i t-shirt, shorts, tjock jacka och raggsockar – för alltid retade det någon. Och det gjorde det ju! Han var väldigt stark i sig själv och han vågade verkligen vara sig själv.

Hördes skrik från vattnet

Samma kväll som Örjan Sellin försvann finns det vittnesuppgifter om att någon hört skrik från ett område nere vid vattnet.

– Men vi vet inte om detta har med Örjans försvinnande att göra, eller om det är något helt annat eller handlar om att man hört fel, säger Mats Pettersson.

Under de 24 år som gått sedan Örjan Sellin försvann har polisen sökt efter hans kropp, utan resultat. Under 2002 påstod Thomas Quick att han mördat Örjan och även tv-programmet ”Förnimmelse av mord”, där medier försöker lösa brott, har gjort ett program om hans försvinnande.

– Jag tror ju på medierna som säger att han ligger i Märstaån. De påstår att han ligger i kröken däruppe, säger Mona Grälls och pekar från sin balkong mot vattnet:

– Jag tror ju på dem. Om det är en räddning för mig eller inte bryr jag mig inte om, men så känns det.

Polisen misstänker: Örjan mördades

Nu har polisens Kalla fall-grupp börjat granska fallet och de misstänker att Örjan Sellin mördats.

– Det finns olika tips som säger att han kan ha blivit mördad. Men vi behöver fakta och information och så länge vi inte har en kropp vet vi egentligen inte vad som hänt, men vi betraktar det här som ett mord, säger Mats Pettersson.

Polisen anser sig ha en bra bild av kvällen inne på Plantagen – det är vad som hänt efter att Örjan gick därifrån man behöver få reda på.

– Vi vill ha information om vad som hänt efter att Örjan lämnade Plantagen. Om det har varit ett bråk någonstans, om han blivit bortförd eller följt med någon frivilligt. Vi hoppas att någon kan förklara vad som har hänt, säger Mats Pettersson.

Vill hitta sökområden

Polisen hoppas nu få in tips som leder till att man kan återuppta sökarbetet.

– För att vi ska kunna hitta Örjan behöver vi sökområden. Vi behöver veta om han kan ha dumpats någonstans, alltifrån i vattnet till om han kan ligga nedgrävd någonstans, säger Petersson.

Dessutom kan det komma att bli aktuellt med fler förhör med personer som tidigare figurerat i utredningen.

– Det finns vissa som inte har hörts överhuvudtaget, folk som är identifierade och som funnits runt krogen. Om det är av betydelse kan jag dock inte sia om.

Den som tror sig ha uppgifter att lämna kan kontakta polisen på 114 14 och be om att få prata med Mats Petersson på Kalla fall.

– Oavsett hur man själv värderar sina uppgifter är det bättre att man kontaktar oss och låter oss avgöra värdet på uppgifterna, säger Petersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kalla fall-gruppen har nästan 200 ouppklarade mord att utreda

ÄMNEN I ARTIKELN

Olösta mord i Stockholm

Sigtuna

Kalla fall-gruppen

Märsta

Försvunna personer

Brott