Polisens ord om bebisen: ”Vill inte att hon ska dö”

1 av 9
KRIM

Pappan misstänks ha kastat sin bebis 20 meter nedför ett kraftverk i augusti.

Nu har polisernas beskrivningar av den hemska synen som de möttes av när de anlände till platsen blivit kända.

– Flickans blick är helt stilla och tom, jag vill inte att hon ska dö, skriver en av poliserna som var först vid hennes sida.

Under tisdagen inleddes rättegången i Östersunds tingsrätt mot mannen misstänks för mordförsök, misshandel av sin fru, grovt olaga hot, samt våld mot tjänsteman i samband med gripandet. Dottern överlevde fallet på 20 meter men skadades mycket svårt. Hon ådrog sig en öppen skallbasfraktur, hjärnhinneblödning och krossblödningar i hjärnan. Under rättegångens första dag berättade mamman att dottern återhämtat sig så pass bra att hon försöker lära sig att både krypa och gå, skriver ÖP.

”Det värsta jag har sett”

I förundersökningen går att läsa polisernas avrapporterings-PM från händelsen i augusti där de beskriver gripandet av mannen och hur det gick till när de hittade dottern.

”Allt som kretsar i huvudet är barnet, barnet och barnet, det måste hittas!”, skriver en av dem i ett PM som går att läsa i förundersökningen.

Poliserna mötte mannen som gjorde kraftigt motstånd vid gripandet. De tvingades använda både pepparspray och batongslag.

En polis fick syn på dottern från bron.

”Jag tar mig fram till staketet på bron och ser ett barn liggandes långt ner på ett betongunderlag nedanför luckorna till kraftverket. Jag ser att det är blod på betongen och ser att barnet rör på sig. Jag hör inget ljud från barnet”, skriver polisen.

En annan polis beskrev synen från bron:

”Den fasansfulla upptäckten när man tittar ca 15 meter ner och ser vad som ser ut som en docka, en naken mekanisk docka som rör lite på ena armen ibland är det värsta jag har sett någon gång i mitt liv”.

För att kunna ta sig till barnet måste de vänta tills att dammluckorna hade säkrats.

Simmade till flickan

Därefter simmade polis och räddningspersonal ut till betongen för att ta sig till flickan.

”Jag lägger mig bredvid flickan och tar tag i hennes hand samtidigt som synen är enormt otäck på grund av hennes skador i ansiktet. Miljön där flickan ligger är också den helt enorm och på något sätt helt fel. Jag skriker bara nej och fortsätter hålla hennes hand hela tiden. Jag försöker hjälpa till med den andningsmask som sätts på flickan för att få henne att kunna andas. Flickans blick är helt stilla och tom, jag vill inte att hon ska dö”.

Flickan fördes sedan till sjukhus med ambulanshelikopter.

Rätten åker till platsen

I dag hördes mannen i tingsrätten där han enligt ÖP sa ”att hela händelsen känns overklig. Att det är så långt ifrån den han är. Men han tar på sig ansvaret för att ha vållat barnet dess skador”.

Mannens advokat har tidigare sagt att pappans plan var att ta sitt eget liv, men att han ändrat sig när han hörde barnet slå mot betongen efter fallet.

Under onsdagen kommer dagen inledas med syn vid kraftverket.

ARTIKELN HANDLAR OM