Sexualbrott

Frias för våldtäkt mot barn – sov

Av: 

Linda Hjertén

KRIM

Mannen greps av polis då det visade sig att han var far till en tonårsflickas foster.

Men mannen hävdade att han inte hade något minne av att han skulle haft sex med flickan.

Nu har han friats av hovrätten då både han och flickan hävdar att han sov under hela samlaget.

Det var i mars i år som mannen, som är i 50-årsåldern, greps av polis.

Det hade visat sig att den unga tonårsflicka som bodde hemma hos mannen och hans hustru i deras hem i Mellansverige var gravid. Eftersom flickan var så ung gjordes ett dna-prov av fostret för att utreda vem som var fadern.

”Hade inte en aning”

Mannen blev tillfrågad att lämna sitt dna och sa ja.

– Det var mest fråga om att topsa honom för att kunna utesluta honom, och eftersom min klient inte hade en aning om att han kunde vara fadern sa han ja, säger mannens advokat Jimmy Schiöld.

När provet kom tillbaka i mars visade det sig att mannen var fadern till det ofödda barnet, och han greps misstänkt för våldtäkt av barn.

I tingsrätten hävdade mannen att han var helt omedveten om att ett samlag ägt rum. Flickan i sin tur sa att mannen sov bredvid sin hustru när det hela inträffade och att hon genomfört samlaget med mannen i hopp om att hustrun skulle vakna, se vad som hände och sedan som ett resultat av det hon såg lämna sin man.

Borde var omöjligt

Flickan sa i alla förhör att mannen sovit under hela samlaget, och att inte heller hans hustru vaknat.

Men tingsrätten trodde inte på någon av parternas berättelser. De menade att flickans historia troligtvis var en efterhandskonstruktion och att ett samlag i den ställning hon beskrivit borde vara omöjligt att genomföra med en sovande person.

Och det faktum att mannen och hans nära berättat att han ibland kan sova väldigt hårt och djupt vägde enligt tingsrätten inte tyngre än det som en expert vittnade om i rättssalen: att det är ovanligt att man inte vaknar upp under ett samlag om man inte lider av diagnoserna somnambulism eller sexsomni. Något mannen i fråga inte tros göra.

Mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn.

Fallet togs upp igen i Svea hovrätt och i går föll domen. Mannen frias helt.

”Mycket lättad”

Enligt hovrätten har åklagaren inte kunnat motbevisa att mannen faktiskt sov och därmed var helt omedveten om det som skedde.

Hovrätten lägger även större vikt än tingsrätten vid målsägandens, den unga flickans, egna berättelse.

Även om experten som kallades till rättegången sa att det är ovanligt att man inte vaknar upp under ett samlag så gäller forskningen främst den aktive parten, det vill säga den part som genomför samlaget och inte den passive parten som den nu friade mannen var.

Hovrätten menar därför att mannen bör frias.

– Min klient är givetvis mycket lättad. Han har ju från dag ett bedyrat sin oskuld och vi har fått kämpa i uppförsbacke. När man blir anklagad för den här typen av brottslighet, som är mycket allvarlig, så får man nästan bevisa sin oskuld istället för tvärtom, så kändes det i tingsrätten. I hovrätten hade vi mer gehör, säger advokat Jimmy Schiöld.

Schiöld säger att hans klient nu är fri efter fyra månader i häktet misstänkt och först dömd för ett allvarligt brott.

– Det här har tagit honom hårt, nu vill han bara gå vidare med sitt liv.

Flickans målsägarbiträde vill inte uttala sig om domen. Inte heller åklagaren vill säga mycket om ärendet och menar att hon ännu inte bestämt om hon kommer att överklaga målet till Högsta domstolen.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Brott

Våldtäkt