Kevin-liknande docka användes i utredningen – trots protest

avEric Tagesson, Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen placerade ut en docka som liknade 4-årige Kevin när man vallade Christian, 7, och Robin, 5, på mordplatsen. En av barnpsykologerna protesterade innan – påfrestningen på barnen skulle bli för stor.

Trots protesten övertalade psykologiprofessor Sven Åke Christianson polisen att lägga ut dockan. Enligt en utredning kan just det beslutet varit avgörande i Kevin-fallet.

1 av 4 | Foto: SVT
Kevin-dockan som användes i utredningen.

Det var på kvällen den 16 augusti 1998 som fyraårige Kevin hittades död i vassen vid sjön Glafsfjorden av sin morfar.

En mordutredning inleddes och efter att först ha misstänkt att pojken mördats av en pedofil följde man det så kallade ”barnspåret”.

Sex dagar efter mordet kom två bröder, Robin och Christian, 5 och 7 år gamla, till polisen med sina föräldrar och berättade att de sett något i samband med Kevins död.

”Femåringen, en av Kevins bästa kompisar, berättade att han har sett mördaren döda Kevin med en kniv och sedan sparkat honom i vattnet. Femåringens storebror intygade att hans lillebror berättat för honom hur han sett Kevin dödas.”

Så heter det i en rapport som redogjorde för polisens arbete och utredning och som polisen själva lät göra två år efter mordet och som Aftonbladet tagit del av.

Ändrade sina uppgifter

Femårige Robin vallades på brottsplatsen. Enligt redogörelsen i rapporten ändrade han sina uppgifter ”vid varje möte”.

Förundersökningsledare Rolf Sandberg tog kontakt med psykologiprofessor Sven Åke Christianson.

”Professor Sven Åke Christianson kunde utifrån sin kunskap konstatera att barnen hade mer att berätta om själva gärningen. Han kom relativt snabbt fram till att de två bröderna, fem och sju år gamla, inte bara var vittnen utan att det var högst troligt att de på något sätt medverkat i själva brottet,” står det i redogörelsen.

Sven Åke Christianson blev kritiserad för sin delaktighet i Thomas Quick-målet, där han anlitades som minnesexpert och hade en avgörande roll. Nu kritiseras han igen för inblandningen i Kevin-fallet.

I mordutredningen på Kevin, som Dagens Nyheter tagit del av, finns en utskrift av ett samtal mellan förhörsledaren och Christianson. I samtalet föreslår Christianson att polisen ska ljuga för den äldre pojken – och säga till honom att hans yngre bror pekat ut honom som mördaren.

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar Sven Åke Christianson samtalet: "Christian hade pekats ut tidigare, jag föreslog inte att polisen skulle ljuga, jag resonerade kring hur Christian skulle ställa sig till om det var hans bror som hade pekat ut honom. Hypotetiska resonemang innebär alltid risker, men användes på 90-talet i intervjuer med både barn och vuxna för att de skulle kunna närma sig känslomässigt svåra händelser."

Placerade ut docka

Sven Åke Christianson var också med vid en ny vallning av bröderna.

Inför vallningen föreslog Christianson att man skulle placera en docka, som liknade Kevin, på platsen. En av de involverade barnpsykologerna protesterade, och menade att dockan skulle bli en för stor påfrestning för bröderna, men Christianson övertalade förundersökningsledare Rolf Sandberg och dockan placerades ut.

I rapporten står att den sjuåriga Christian under vallningen blev passiv, ”nästan autistisk”.

”Vallningen och professor Christiansons iakttagelser kan ha varit direkt avgörande för hela utredningen.”

I förhören ger pojkarna fortfarande olika bilder av vad som skett och vad de varit med om. Det var, står det i rapporten, alltid någon annan som dödat Kevin.

I mejlet till Aftonbladet skriver Sven Åke Christianson att: ”Jag föreslår att barnen ska höras på plats (med lyhördhet för vad pojkarna vill) och att det ska finnas en docka som rekvisita. Internationell forskning visar att små barn berättar mer detaljerat om de får peka och visa när de är på plats för den påstådda händelsen. Om händelsen är påhittad avslöjas detta tydligare på plats."

Han skriver också:

”Jag säger inte var dockan ska placeras.”

”Inget tvivel”

Till slut berättar barnen vad som kom att bli den officiella versionen av vad som hänt Kevin. Enligt den träffade bröderna Kevin på fotbollsplanen, inte långt från sjön. De började ”buffa på varandra” och femårige Robin fällde Kevin till marken.

”Kevin kvävdes till döds när han låg på rygg, förmodligen genom att någon höll en pinne mot hans hals.”

Pojkarna ska sedan ha sparkat på honom när han låg ner.

”De var helt medvetna om att han dog.”

Den 26 och 27 oktober hölls de sista, av runt 30 förhör, med de två bröderna.

Det rådde då, enligt redogörelsen, ”inga tvivel om att de var gärningsmännen”.

”Ville göra dem nöjda”

Utredningen avslutades därmed och fallet ansågs uppklarat.

Nu, efter att Dagens Nyheter och SVT:s Dokument inifrån granskat ärendet, har flera frågetecken väckts om hur utredningen och förhören av pojkarna gått till.

De båda pojkarna, som i dag är unga män, säger till SVT att de inte har något minnen av att de skulle ha dödat Kevin.

– Vad de än sade ville man göra så att de skulle bli nöjda och glada, säger den yngste brodern till SVT.

– Jag har alltid haft känslan av att det inte är jag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM