Man i 20-årsåldern häktad efter skott mot polisbostad

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen i 20-årsåldern misstänks ligga bakom skotten mot en polismans bostad i Västerås.

Mannen har nu häktats som skäligen misstänkt för försök till mord – häktningsförhandlingen hölls under stort säkerhetspådrag.

– Jag kan inte uttala mig om bevisläget just nu mer än att personen nu är häktad, säger åklagare Birgitta Fernlund.

1 av 3 | Foto: Jonas Bilberg
Häktningsförhandlingen pågår mot mannen under ett stort säkerhetspådrag

Natten mot lördagen avlossades ett 20-tal skott mot en bostad i Västerås, där en polis och dennes familj låg och sov. Skotten var så kraftiga att de gick rätt igenom polismannens hus och även in i grannhuset.

Polisen och dennes familj klarade sig utan fysiska skador och flyttades till en säker adress. Enligt polisen ska det inte ha funnits någon hotbild mot polismannen.

Under lördagen hämtades två personer in till förhör och vid 20.30-tiden på lördagskvällen anhölls en man i 20-årsåldern. Mannen är sedan tidigare dömd för flera brott, bland annat misshandel och olaga hot.

I samband med att han dömdes för olaga hot sa han att han skulle slakta en nära anhörig till honom och att han struntade i om han skulle få avtjäna ett längre fängelsestraff.

Stort säkerhetspådrag

Under måndagen hölls häktningsförhandlingen mot mannen i säkerhetssalen i Västmanlands tingsrätt i Västerås, med ett stort säkerhetspådrag på plats, bland annat befanns sig poliser med automatvapen inne i rättssalen.

Enligt SVT Nyheter eskorterades den misstänkte in i salen av sex tungt beväpnade poliser och en polis filmade även alla besökare som kom in i tingsrätten.

Nu har mannen i 20-årsåldern häktats, skäligen misstänkt för försök till mord, alltså den lägre misstankegraden. Själv förnekar mannen brott.

Vilka bevis som finns mot honom vill inte åklagare Birgitta Fernlund uttala sig om.

– Jag kan inte uttala mig någonting om utredningsläget i det här skedet, säger hon.

Åklagaren har en vecka på sig innan en ny häktningsförhandling ska hållas.

Publicerad:

LÄS VIDARE