Mordet på Adriana, 12, i Botkyrka

Här grips 12-åriga Adrianas misstänkta mördare

Insatsstyrkan i gryningsräd i Stockholm

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

En man har gripits misstänkt för mordet på Adriana, 12, i Botkyrka förra sommaren.

Mannen knyts till dödsskjutningen genom dna-spår, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Tungt beväpnad polis stormade hans bostad i morse.

Tre män har dömts för grovt vapenbrott efter att ha hanterat mordvapnet, men ingen har ännu fällts för att ha avlossat de dödande skotten mot Adriana.

Nu har polisen fått ett genombrott i mordutredningen, kan Aftonbladet berätta.

Tidigt på tisdagsmorgonen greps en man misstänkt för mord på den 12-åriga flickan.

Tillslaget gjordes av insatsstyrkan på en adress i Stockholmsområdet. Enligt vittnesuppgifter slog ett tiotal tungt beväpnade poliser med kofötter och sköldar till.

Mannen blev intressant i utredningen efter att polisens tekniker säkrat hans dna på föremål som kopplas till dödsskjutningen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Även annan bevisning ska finnas. Han har varit efterlyst som anhållen i sin frånvaro sedan i torsdags förra veckan.

Här grips en misstänkt för mordet på Adriana, 12.

Polis och åklagare förtegna

Ingen av de två åklagarna som leder mordfallet vill bekräfta gripandet.

– Jag vill inte uttala mig, varken bekräfta eller dementera. Det är en intensiv utredningsfas, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Kammaråklagare Jan Tydner säger:

– Jag bekräftar eller dementerar ingenting i ärendet.

Lukas Molander är polisens utredningsledare. Även han är fåordig.

– Det har jag ingen kommentar till.

På fråga vad morgonens insats på adressen i Stockholmsområdet handlade om svarar polisens ledningscentral:

– Det är ett ingripande inom ramen för en förundersökning och jag kan tyvärr inte meddela vilken förundersökning, säger presstalespersonen Ola Österling.

Mannen greps i Stockholmsområdet av polisens insatsstyrka.

Misstänkt mordförsök på 16 personer

Adriana sköts ihjäl natten mot 2 augusti förra året. Hon var vid en rastplats i Norsborg i Botkyrka kommun när en vit Audi svängde in på området.

Två unga nätverkskriminella män fanns i närheten, och ska enligt utredningen ha varit måltavlorna när flera skott plötsligt avlossades från bilen.

De två männen undkom kulregnet.

Men av misstag träffades 12-åriga Adriana som var ute med sin hund.

I utredningshandlingar framgår att det också pågår förundersökning om 16 fall av försök till mord på platsen. Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks mannen som greps i morse även för mordförsök.

Rappare använde mordvapnet i musikvideo

I september föll tingsrättsdomen mot de tre männen som bland annat hållit i en kulsprutepistol, en revolver och en AK47:a. Det senare, som är en automatkarbin, användes vid dödsskjutningen av Adriana.

En av de tre dömda männen är en rappartist. Polisen leddes till trion efter att en musikvideo spelats in med rapparen, några dagar före mordet.

På videon poserade männen med vapnen. I samband med att en av dem viftar med automatvapnet ramlar flera patroner ut och landar på golvet i garaget. När polisen senare undersökte platsen hittade man patronerna och kunde konstatera att de kom från mordvapnet, som även använts vid andra brott.

Den gripne misstänks för mord och mordförsök.

Fynd i byrålåda i Bromma: ”En slump”

Samma Audi som syntes i musikvideon användes även som flyktbil vid mordet på Adriana. Fordonet hittades senare utbränd och dumpat i Sollentuna.

Rapparen och hans bror dömdes till fyra respektive fem och ett halvt års fängelse. En tredje man fick ett år och två månader. Flera män i samma mål dömdes till långa fängelsestraff för ett annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Själva mordvapnet, AK47:an, har varit spårlåst försvunnen fram till i höstas då polisen av en slump hittade det i en byrålåda i Bromma.

Parallellt har mordutredningen fortsatt intensivt. Där har polisen gjort ett antal genombrott, som Aftonbladet kunnat avslöja. Ingen person har dock dömts, men tre män sitter häktade. Tre andra är efterlysta, Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl, och tros enligt Interpol befinna sig i Turkiet.

Aftonbladet söker den gripnes advokat.

 

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Döms för vapenbrott kopplat till mordet på Adriana, 12

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Adriana, 12, i Botkyrka

Botkyrka

Norsborg

Mord

Skjutning