Misstänks ha beställt mordet på hustrun Veronica Lin, 30

Oklart om ex-maken kommer dyka upp i hovrätten

KRIM

Fjorton år efter mordet på Veronica Lin, 30, ska hovrätten snart pröva fallet.

Maken You Lin är misstänkt för anstiftan till mord men har lämnat Sverige efter en friande dom i tingsrätten och det är ovisst om han kommer infinna sig till hovrätten.

– Jag har inte haft kontakt med honom, säger advokaten.

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Den misstänkte maken You Lin under den ena tingsrättsförhandlingen.

Den 18 mars 2003 mördades Veronica Lin, 30, i en grannlägenhet till hennes föräldrars hem i Högsbo, utanför Göteborg. Senare hittades också en granne död, delvis styckad, nergrävd under en balkong.

Veronica Lin och hennes make, den kinesiske miljardären You Lin, var vid den tiden mitt inne i en skilsmässa och en vårdnadstvist om den gemensamma sonen.

2005 anhölls maken i sin frånvaro men höll sig undan det svenska rättssystemet fram till 2014 då han greps under en resa till Storbritannien.

Våren 2015 startade rättegången i Göteborgs tingsrätt. You Lin dömdes av en oenig rätt till livstids fängelse för anstiftan till mord på hustrun.

Men rättegången fick tas om på grund av en jävssituation. En nämndeman kommenterade, på Twitter, en nyhetsartikel om fallet och inlägget uppfattades som partiskt.

Efter den nya rättegången i tingsrätten, med nya ledamöter, släpptes You Lin i väntan på dom. I september 2015 frikändes han av tingsrätten – och kunde lämna landet.

– Det är klart att man blev besviken när domstolen uppträdde så klantigt och det känns märkligt att domstolar kan komma fram till två ytterligheter, sa Veronicas pappa Stig Lindgren då till Aftonbladet.

Ingen kontakt med advokaten

Den friande domen är överklagad och i början av april är rättegången i hovrätten planerad att starta. You Lin har tidigare sagt att han kommer att infinna sig, men då han i nio år var efterlyst och höll sig undan det svenska rättssystemet finns en viss osäkerhet om han verkligen kommer tillbaka till Sverige självmant.

You Lins försvarsadvokat, Fredrik Ungerfält, har inte haft kontakt med sin klient på ett tag men tror ändå att förhandlingen i hovrätten blir av.

Advokaten förbereder fallet precis som vanligt inför en förhandling, men utan kontakt med klienten.

– Nej, jag har inte haft kontakt med honom på ett tag, säger advokaten som varken vill eller kan precisera mer i tid när senaste kontakten var.

– Jag har ingen anledning att tro annat än att han kommer att infinna sig, säger Ungerfält.

En misstänkt torped, en nu 38-årig man, är fortsatt efterlyst i sin frånvaro.

– Sverige har begränsade möjligheter att få tag på någon som inte vill bli funnen i Kina, har åklagare Ulrika Bentelius Egelrud sagt tidigare till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM