Misstänkte dubbelmördarens advokat: Han var inkallad som medlare i narkotikakonflikt

avJohanna Bäckström Lerneby

KRIM

För första gången berättade den misstänkte dubbelmördarens advokat om varför 30-åringen befann sig i bilen där ledaren för Lejonen och hans 20-årige kompis blev skjutna i huvudet.

– Han skulle medla mellan ett gäng som sålde narkotika i Husby och gängledaren som hade börjat sälja på deras marknad, säger advokat Peter Dahlqvist.

1 av 12 | Foto: Per-Olof Sännås
Polis i Kista efter skottlossningen i Kista i mars.

30-åringen har varit tyst under hela polisutredningen. Han har inte velat medverka och svara på polisens frågor. Han har bara sagt att han är oskyldig och har förklarat tystnaden med att han har är rädd för sitt och sin familjs liv. När hans advokat idag gjorde sin sakframställan i Solna tingsrätt kom för första gången 30-åringens förklaring till varför han befann sig på mordplatsen.

Konkurrens om narkotikamarknad

Mannens advokat Peter Dahlqvist berättade att, enligt hans klient, hade den mördade gängledaren börjat sälja narkotika på en marknad som redan var upptagen. Gängledaren som är från Hässelby hade via den andre mördade mannen börjat försäljning i Husby, utan att fråga dem som redan skötte om Husbymarknaden om lov.

Husbygänget ville inte ha konkurrens och blev irriterade och det blev bråk.

– Då kallade XX (gängledaren, red.anm.) in min klient som medlare eftersom han kände gänget i Husby, berättade Peter Dahlqvist i sakframställan.

Kallades in som medlare

De bestämde möte i Kista den 8 mars, på Själlandsgatan. Enligt den misstänkte mannen är det under mötet som gängledaren och 20-åringen sedan blev skjutna till döds i bilen. Själv flydde han från platsen. De som gjorde det ska ha kommit till platsen i en silverfärgad bil, en bil som också flera vittnen pratar om. Advokat Peter Dahlqvist är kritisk till att åklagaren inte, som han ser det, har utrett vilka som körde bilen och var den kom ifrån.

Åklagaren menar att det var 30-åringen som sköt de två och la under rättegångens första dag fram både muntlig och teknisk bevisning för sin sak.

Men enligt 30-åringen är han oskyldig och han menar att det var Husbygänget som gjorde det. Anledningen var konflikt om narkotikamarknaden i Husby.

30-åringen kommer med egna ord berätta i förhör på fredagen. Men advokaten var tydlig på en punkt:

– Han kommer inte peka ut någon eller nämna några namn på personer. Han är rädd för sitt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Hässelby

Husby

Narkotika