Efter domen: Johanna Möller får behålla försäkringspengarna

KRIM

Svea hovrätt friar nu Johanna Möller från misstanken om anstiftan av mord på hennes tidigare make Aki Paasila.

Därmed får hon behålla försäkringspengarna som betalats ut till henne.

– Det blir effekten, säger hovrättsråd Anne Mellqvist.

Johanna Möller dömdes i tingsrätten för anstiftan av mord på hennes tidigare make Aki Paasila som hittades död i sjön Hjälmaren vid hennes föräldrars sommarstuga utanför Arboga i augusti 2015.

”Faktum kvarstår att det genom utredningen i målet inte har kunnat klarläggas på vilket sätt Aki Paasila dog”, står det i domen från hovrätten.

1 av 4 | Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Nu har Johanna Möller kontaktat Rajabi – och friat.

Därmed frias hon också från misstankarna om grovt bedrägeri mot AFA Livförsäkringsaktiebolag, detta då man inte kunnat bevisa att maken blev mördad:

”Åtalet för grovt bedrägeri mot AFA Livförsäkringsaktiebolag bygger på förutsättningen att Aki Paasila blev mördad, att Johanna Möller utfört eller medverkat till den gärningen och att Johanna Möller härefter osant svarade nej på frågan om det fanns anledning att anta att dödsfallet orsakats av annan person. Hovrätten har frikänt Johanna Möller från åtalet för anstiftan av mord på Aki Paasila. Hennes intygande till AFA kan därför inte anses osant och Johanna Möller ska därför frikännas från åtalet i denna åtalspunkt”, står det i domen.

Johanna Möller får behålla livförsäkringen

Det innebär alltså att Johanna Möller får behålla livförsäkringen hon fått utbetalad till sig på 267 000 kronor.

– Det blir effekten. Hon behöver inte betala skadeståndsyrkandet till dem eftersom det inte bifalls, säger Anne Mellqvist, hovrättsråd och tillägger:

– Det åtalet bygger på förutsättningen att han blev mördad och att hon sedan svarat osant om det fanns anledning att anta att hans dödsfall orsakats av någon annan och då hon frikänns i den delen har hennes intygande inte varit osant och då faller den delen.

Då Johanna Möller frikänns från anstiftan av mord till Aki Paasila får inte heller hans anhöriga ut något skadestånd från Johanna Möller. Hans anhöriga hade yrkat på 100 000 kronor var och enligt tingsrätten skulle Möller betala ut ett skadestånd på 75 000 kronor per person.

If: betalar inga pengar

Johanna Möller döms däremot för försök till grovt bedrägeri mot försäkringsbolaget If, där hon dömts för att ha tecknat en livförsäkring i makens namn. Då If anade oråd betalade man aldrig ut några pengar – och kommer inte heller göra det nu trots den friande domen.

– Skälet till att vi inte betalade ut några pengar var att vår utredning visade att hon tecknat det i hans namn utan att han kände till det. Och eftersom det var hon som tecknat avtalet fanns det inget giltigt försäkringsavtal, säger Caroline Uliana, chef externinformation If.

Johanna Möller döms till livstids fängelse för mordet på hennes pappa och mordförsöket på hennes mamma. Johanna Möllers ex-pojkvän Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse för mord och mordförsök av ex-flickvännens föräldrar.

Detta har hänt: Sommarstugemorden i Arboga – på en minut 01:00
ARTIKELN HANDLAR OM