Terrormisstänkta begärs häktade

avEric Tagesson

KRIM

Männen greps vid en gryningsräd i måndags, misstänkta för att ha förberett ett terrorattentat.

Nu begärs de häktade, misstänkta på den högre misstankegraden.

I eftermiddag hålls häktningsförhandlingar mot männen som är 29, 38 och 45 år gamla.

Tidigt i måndags morse som polisen slog till och grep tre personer – två av dem i Akalla, och den tredje några timmar senare i Strömsund.

– Jag vaknade av att någon sågade i dörren. Sedan såg jag någon form av granat som landade precis bredvid mig på golvet och exploderade. Det var en jättestor smäll och sedan var det rök överallt. Sedan kom det in ett tiotal poliser med automatvapen som de riktade mot oss och skrek att vi skulle lägga oss på golvet, säger en man som befann sig i lägenheten i Akalla.

Haft kontakt med Akilov

Två av de gripna är uzbeker, bosatta i Sverige. Den tredje personen är medborgare i Kirgizistan.

De anhölls, misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Minst en av dem har haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt att det var han som körde lastbilen på Drottninggatan i Stockholm vid terrorattentatet den 7 april förra året, uppger en källa för TT.

1 av 8 | Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Säpo uppger att de haft de misstänkta under uppsikt en längre tid. Detta har skett inom ramen för arbetet med kontraterrorism.

– I det här fallet är vår bedömning att planerna kommit något längre, det har dock inte funnits någon plan på ett attentat inom de närmsta dagarna, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

”Lämnat en förklaring”

Thomas Olsson försvarar mannen som greps i Strömsund.

– Vi är belagda med yppandeförbud, men det jag kan säga är att min klient lämnat en förklaring, som nu ska kontrolleras.

I dag begärde Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, de tre männen häktade.

Under torsdagseftermiddagen hålls häktningsförhandlingar i Solna tingsrätt.

De tre männen är 29, 38 och 45 år gamla. En av dem förekommer i polisens register sedan tidigare, för att bland annat ha kört lastbil utan körkort.

Misstankarna mot honom handlar om att han sedan den 1 januari förra året ska ha föreberett ett terrorbrott. Den 1 juni samma år misstänks de två andra männens deltagande ha börjat.

Så funkar Secure Drop 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Säpo

Strömsund

Akalla