Anna, 16: ”Jag kände att det var mitt fel”

KRIM

Utnyttjades av nätpedofilen som misstänks för hundratals brott mot 114 barn

1 av 2

Den 47-åriga nätpedofilen misstänks ha begått övergrepp mot 114 barn.

Han fick 14-åriga Anna att föra upp saker i underlivet och ta på sig själv i webbkameran.

– Det kändes som att jag var en del av vad han gjorde mot mig, om jag inte hade skickat bilder så hade det inte hänt, säger hon.

I dag dömdes mannen till sju års fängelse.

Rättegången mot den 47-årige mannen inleddes i tingsrätten i Borås i april och har pågått hela sommaren. Han misstänks för att ha utnyttjat 114 barn sexuellt.

Han kontaktade framför allt unga flickor, de flesta var då mellan 12 och 14 år gamla, på olika chattforum och fick dem att skicka bilder och onanera för honom. Oftast låtsades han vara yngre än vad han var.

I många fall har han hotat att sprida bilderna på dem om de inte har gjort som han sagt åt dem.

I dag faller domen.

Åtalas för 650 brott

Enligt åklagaren rör det sig om 650 olika brott han gjort sig skyldig till, rapporterar Sverige Radio Sjuhärad. Det är en av de mest omfattande rättegångarna någonsin i Borås tingsrätt.

För Anna, 16, kom nätpedofilen in i hennes liv när hon behövde bekräftelsen som mest. 14 år gammal kom hon i kontakt med mannen via chattforumet Kik.

– Han var snäll och frågade hur jag mådde, han verkade bry sig. Han sa hur fin jag var och massa sådant, säger hon, när Aftonbladet pratar med henne.

– Jag mådde jättedåligt och sökte uppmärksamhet. Jag har själv inte haft så mycket vänner och att ha någon som bryr sig, eller verkar bry sig, är ganska stort. Att tro att man är omtyckt och är fin, att få höra det betyder mycket.

Pratade varje dag

Mannen kallade sig själv ”Krille” och sa att han var i 20-årsåldern. Under några veckor hade de väldigt intensiv kontakt och pratade varje dag, oftast flera gånger.

– Det hann hända ganska mycket under de veckorna. Vi hade kontakt från tidig morgon till sent på natten.

Vad pratade ni om?

– Om hur jag mådde och sex och så. Vi skickade bilder, säger hon.

– Han skickade bilder på sitt kön.

Varför skickade ni den typen av bilder?

– Jag fick höra hur fin jag var och jag gav honom mer bilder och bilder han frågade efter, eftersom jag ville höra att jag var fin och omtyckt. Han är inte den första pedofil jag stöter på.

Hon beskriver mannen som snäll och lugn.

Ofta bad han henne att ta på sig själv.

– Han bad mig göra det han ville se och om han ville att jag skulle ta mig själv på brösten så sa han det. Han bad mig också att stoppa upp saker i mitt underliv.

De hade ofta sex via Skype och för Anna började det bli jobbigt när de hördes hela tiden. Hon började få indikationer på att mannen faktiskt var äldre än han utgav sig för att vara och påpekade det för honom.

Blev kontaktad av polisen

Tillslut bröt hon med mannen, efter ha kallat honom pedofil vilket han förnekade.

– Jag kände mig lurad. Det kändes dåligt att jag trott att det var någon annan jag skrivit med och i själva verket var det bara en gammal gubbe, säger hon.

Anna polisanmälde aldrig mannen själv, utan blev kontaktad av polisen efter att man börjat utreda mannen.

– Jag blev väldigt chockad. Men ledsen också att han hade utsatt så många tjejer, det fick mig att må dåligt att veta att det var så många.

Hon bor själv någon annanstans i landet och har vittnat i rättegången via länk.

– Det var skönt att slippa att sitta mittemot honom, säger Anna.

Hon har kommit i kontakt med andra tjejer som också blivit utsatta för övergrepp av mannen. Tillsammans har de stöttat varandra.

”Kändes om att det var mitt fel”

För Anna är det fortfarande jobbigt det som hände. Men ändå mår hon bättre i dag.

– Livet går. Jag känner inte att jag måste älta och älta, jag vill fokusera på att ta mig vidare och låta honom få sitt straff och lida för det han har gjort, säger Anna.

– Jag kände mig äcklig. Det kändes som att jag var en del av vad han gjorde mot mig, om jag inte hade skickat bilder så hade det inte hänt. Jag har skuldsatt mig själv mycket, men nu gör jag inte det längre. Det är inte mitt fel, men jag vet att det är många som skuldbelägger sig själva.

Hon vill varna andra tjejer för att råka ut för samma sak.

– Sitt inte på Chatroulette eller Kik. Jag har råkat illa ut så många gånger. Det är inte värt det, de kan få uppmärksamhet på andra sätt. Det finns väldigt många pedofiler, jag har stött på så många och de går fortfarande fria.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Skydda ditt barn på nätet

Engagera dig i vad ditt barn gör på nätet. Följ med i deras nätaktiviteter och prata om vilka appar och tjänster som är ok att använda.

  Börja tidigt. Vi tror ofta att de som utsätts för detta är runt 14, 15 eller 16 år. Men i vissa fall är de så unga som sju eller åtta. Det bästa är att börja prata om nätet och vad som gäller så tidigt som möjligt.

  Lär även barn att aldrig skicka bilder på nätet om det inte är en bild man kan visa för en förälder eller annan vuxen. Barn har inte förmåga att förstå konsekvenserna av sitt handlande, vi vuxna måste lära dem att se riskerna i tid. Att begränsa de första nätkontakterna enbart till kompisar kan vara en bra början.

  Prata om hur man beter sig på nätet, vad man säger/inte säger. Och prata om hur andra kan bete sig. Även nätmobbning är ett stort problem bland unga. Förklara också att det finns människor som luras, som utger sig för att vara barn/unga men som inte är det.

  Lär ut hur man väljer ett bra lösenord och se till att vanliga datorer har ett antivirusprogram installerat. Slå på föräldralåset, begränsa möjligheten att ladda ner appar och förhindra möjligheten att göra köp inifrån appar om det behövs.

  Ett barn som blir utsatt för något via nätet känner ofta skuld och skam. Skuldbelägg aldrig barnet – det är alltid förövarens fel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Borås

Brott