Kastade bebisen från 20 meters höjd – pappan häktad

1 av 10
KRIM

JÄMTLAND/STOCKHOLM. Småbarnspappan misstänks ha kastat sin elva månader gamla flicka från ett kraftverk.

Barnet skadades allvarligt och vårdas nu på okänd ort.

– Jag menar att det fanns en uppenbar risk att barnet skulle dö av fallet och att det var hans tanke när han kastade det. Han säger att han tappade barnet, säger vice chefsåklagare Eva Lena Rimér.

Vid en av dammarna vid de många kraftstationerna längs älven som rinner genom de jämtländska skogarna sluttar det brant på ena sidan.

Det var här som en man i 30-årsåldern misstänks ha kastat ner sitt elva månader gamla barn i söndags morse. Ett fall på närmare 20 meter.

Uppenbar risk

Pappan häktades i dag av Östersunds tingsrätt misstänkt för att ha försökt döda sitt barn. Han misstänks också för grov misshandel och grovt olaga hot mot sin hustru.

– De gärningarna är sådana som har hänt när hon har försökt hindra honom från att gå iväg med barnet. Hon har mått väldigt dåligt av förståeliga skäl och har inte kunnat höras närmare om saken, säger vice chefsåklagare Eva Lena Rimér.

Åklagaren menar att mannen kastade sin dotter trots den uppenbara risken att barnet skulle kunna dö av fallet.

– Jag vet inte exakt hur hög höjd det handlar om men tillräckligt hög för att en vuxen människa ska förstå att det var en allvarlig risk att bebisen skulle dö av fallet. Jag menar att det var hans tanke, själv säger han att han tappade barnet, säger Rimér.

Barnet vårdas fortfarande på sjukhus på okänd ort och beskrivs ha allvarliga skador.

Under häktningsförhandlingen i morse medgav mannen genom sin advokat att han knuffat sin hustru, hotat och misshandlat henne.

Vad gäller mordförsöket på sitt eget barn medger mannen att han orsakat det 11 månader gamla barnet dess skador men inte att han försökt mörda det.

Han säger att han hade tänkt ta sitt eget liv men inte hade uppsåt att skada barnet.

Grannarna hörde bråk

Det var i söndags morse som polis och räddningstjänst larmades till den lilla byn i östra Jämtland. Grannar hade hört och sett hur den nu häktade mannen varit våldsam och aggressiv.

Av någon anledning blev han väldigt arg och misstänks nu bland annat för att ha misshandlat sin hustru i anslutning till parets bostad.

Han ska också ha kastat ut ett bord genom ett fönster i bostaden. Dagen efter händelsen satt fortfarande en plywood-skiva där fönsterrutan tidigare satt.

Därefter ska mannen enligt boende i närheten ha kört omkring med sin bil, som han på något sätt kraschat i närheten av sin bostad.

Efteråt tog han sig ur bilen och förde med sig det elva månader gamla barnet ner till kraftverket nere vid vattnet.

Därefter har pappan kastat det lilla barnet från kraftverket, ett fall på ett 20-tal meter.

Men det fanns inget vatten nedanför, utan bara betong.

Under måndagen var polisen tekniker på plats nere vid kraftverket. De var särskilt intresserade av en plats vid ett tre meter högt grönt taggtrådsstängsel.

”Psykisk ohälsa”

När räddningstjänsten kom till platsen låg barnet kvar nere vid vattenbrynet innan barnet fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

– När jag kom dit låg personen fortfarande kvar där nere, säger en person Aftonbladet pratat med.

Området kring kraftverket är kameraövervakat.

Enligt mannens försvarare, Andreas Victor, mår hans klient mycket dåligt.

– Det här har med psykisk ohälsa att göra, säger han.

– Alla, även min klient, hoppas att det ska gå bra på sjukhuset.

ARTIKELN HANDLAR OM