Dödade flickvännen – försökte maskera det som självmord

avIsabelle Nordström, Linda Hjertén

Pojkvän döms till 14 års fängelse för mord

1 av 5

Kvinnan ville inte längre gifta sig – vilket blev hennes död.

Pojkvännen ströp henne med en elkabel och försökte maskera det som ett självmord.

I dag dömdes han till 14 års fängelse för mordet.

Den 31-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet i Kiruna 26 juli i år. Vännerna blev oroliga när hon inte svarade i telefon. De hade fått sms från kvinnans 28-åriga pojkvän.

Han skrev att flickvännen ”svimmat på grund av kvävning”.

Vänner hittade kvinnan

När vännerna kom till hennes lägenhet var dörren låst, så de klättrade in genom ett fönster.

Väl inne hittade de den döda kvinnan. Hon satt i duschen med en vit elkabel virad runt halsen. Sladden var fastknuten i duscharmaturen.

Trots att den 28-årige mannen, enligt egen utsago, försökt få det att se ut som ett självmord misstänkte polisen snabbt att kvinnan mördats.

Dömdes för mord

Två dagar efter att kvinnan hittats död greps pojkvännen i Frankfurt i Tyskland, där han själv gått in på polisstationen.

I dag dömdes han av Gällivare tingsrätt till 14 års fängelse för mordet. Han ska efter avtjänat straff utvisas ur riket.

28-åringen själv har hävdat att kvinnan ska ha fått ett epileptiskt anfall som hon dött av. Sedan ska han ha fått panik och försökt att få det att se ut som ett självmord. Han ska då ha lindat elkabeln runt halsen på henne och hängt henne i duschen. Han hävdar att hon var död när han placerade henne i duschen.

Men obduktionsprotokollet visar att kvinnan dog av strypning, antingen före eller möjligen i samband med att hon hängdes i duschen.

Ville inte gifta sig

Paret hade varit osams flera gånger tiden före kvinnans död, eftersom hon inte längre ville gifta sig med honom, enligt vad vänner och 28-åringen själv sagt i förhör.

Mannen hade även nyligen fått avslag på sin asylansökan, medan hon fick stanna.

Enligt domen hade mannen tidigare hotat kvinnan att han skulle döda henne om hon inte gifte sig med honom och så sent som dagen före mordet hade kvinnan sagt att hon fruktade för sitt liv.

Enligt Gällivare tingsrätt finns inga förmildrande omständigheter, men heller inga försvårande som gör att mannen ska dömas till ett högre straff än det som är normalvärdet för mord.

Dödsförloppet var snabbt och anses inte ha vållat stor smärta eller dödsångest.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott