Fängelse för stöldförsök mot Postnords lastbilar på E20

KRIM

Lastbilarna färdades i 80 kilometer i timmen när tjuvarna slog till. Värdefull elektronik stals på E20 nära Vårgårda innan innan Postnord satte upp övervakningskameror i lastutrymmet.

Två stöldförsök filmades, och vid det tredje slog polisen till och grep fyra män. I dag meddelades domen i Alingsås tingsrätt. Samtliga döms till fängelse.

Foto: Postnord
Två män på en postlastbil som de klättrat in i från en personbil tätt bakom – mitt i natten och i 80 kilometer i timmen.

Postnord drabbades av mystiska stölder i somras då elektronik som surfplattor och mobiltelefoner försvann under transporter mellan Stockholm och Göteborg nattetid. Flera paket värda drygt två miljoner kronor försvann spårlöst.

Efter stölderna satte Postnord övervakningskameror i lastutrymmet på de lastbilar som körde den aktuella sträckan. Filmerna visade hur två män bröt upp låset och klättrade in i lastbilen från motorhuven en personbil som körde tätt efter lastbilen.

Maxfarten på den aktuella sträckan var 80 kilometer i timmen för lastbilar, något som sannolikt bidragit till att gärningspersonerna valde denna vägsträcka.

Postnord satt upp övervakningskameror

Polisen och Postnord avvaktade tills det skett två stöldförsök. De bilar som körde sträckan som tidigare drabbats av stölder hade då inget gods i lastutrymmet - men däremot övervakningskameror.

Därefter spanade man och slog till i mitten av september i år.

Totalt fyra män i en stor kombi greps på bar gärning vid insatsen. Två av männen, båda i 35-årsåldern, ska ha tagit sig ut genom kombins taklucka och stående på motorhuven bröt de upp lastbilens lås.

Vid tillslaget hittades utrusning för att kunna forcera rejäla lås, som en vinkelslip med elaggregat.

Fängelse för spektakulära stöldförsöken

De fyra män som greps häktades för tre försök till grova stölder, och åtalades senare för brotten. De två männen i 35-årsåldern, som är bröder, hade till uppgift att ta sig in i lastbilarna från personbilens motorhuv. En av dem ska också ha erkänt att det är han, den andre anses vara igenkänd från övervakningsfilmerna.

En 45-årig man, släkt med bröderna, har medgett att det är han som kört personbilen och en 30-årig man har enligt åklagaren haft som uppgift att hjälpa bröderna samt ta emot eventuellt stöldgods.

De fyra männen döms alla till fängelse, tre av dem döms för samtliga tre stöldförsök till ett år och nio månaders fängelse, medan 30-åringen döms för två av stöldförsöken till fängelse i år och sex månader. Samtliga ska också utvisas efter avtjänat fängelsestraff och får återvända först i slutet av år 2022.

Brotten skedde 9, 15 samt 16 september.

En av männen har medgett att stöldförsök men de övriga förnekar att uppsåtet var att stjäla. Den 45-årige man som körde bilen medger att han visserligen satt bakom ratten på kombin - men att han ”endast avsett att filma tilltaget för att lägga upp filmen på youtube”.

Stöldförsök mot Postnord ”särskilt farligt”

Tingsrätten skriver i domen att gärningarna ”präglats av planering och förslagenhet”, att det handlat om gods för ”betydande värde” och att tillvägagångssättet varit ”särskilt farligt”.

De stölder som skedde i somras och som fick Postnord att reagera kan däremot förbli ouppklarade. Det handlar om fyra tillfällen som skett 12 juni-29 juli.

– Vi kommer inte att kunna säga vem som begått dem, har kammaråklagare Johan Fröjelin tidigare sagt till Aftonbladet.

Så här tycker svenskarna om Postnord 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Postnord

Vårgårda