Rättegång om sommarstugemorden - utan Rajabi

avEvalisa Wallin

Mohammad Rajabi lämnade hovrättsförhandlingen redan på förmiddagen. Han fick domarens tillstånd att lämna Svea hovrätt och köras tillbaka till häktet.

Rajabi sitter på häktet i Huddinge utan restriktioner, kan umgås med andra häktade och även jobba.

– Han mår lite bättre nu, säger hans försvarare Lars Jähresten.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Johanna Möller - dömd till livstidsfängelse för de sk "sommarstugemorden" leds in i Svea hovrätt för förhandlingar under tisdagen efter att hon har överklagat tingsrättens dom.

Mohammad Rajabi och Johanna Möller har sedan slutet av augusti 2016 suttit häktade misstänkta för bland annat mordet och mordförsöket på Möllers föräldrar. Johanna Möller har fortsatt restriktioner i häktet och har begränsade kontakter med omvärlden.

Rajabi har däremot suttit häktad utan restriktioner sedan i somras. Nu sitter han på häktet i Huddinge och får enligt sin försvarare möjlighet att umgås och prata med andra personer som sitter häktade misstänkta för brott. Mohammad Rajabi ska även ha fått prata med sin mamma i telefon.

Jobbar och får lön

I häktet i Huddinge finns även möjlighet att jobba och för det få lön.

– Han gör enklare monteringsjobb, säger Lars Jähresten om sin klient.

Huddingehäktet, nära Flemingsbergs pendeltågsstation söder om Stockholm, har 137 platser och är ett av Kriminalvårdens säkerhetshäkten. Det sitter häktade personer både med och utan restriktioner där.

30 förhandlingsdagar i Svea hovrätt

Mohammad Rajabi var på plats i Svea hovrätt när hovrättsförhandlingarna i Arbogamålet började klockan 9.30 på tisdag morgon. Men enligt advokaten kommer varken han eller hans klient att sitta med under fler dagar i november.

Först 14 december börjar förhandlingarna om mordet och mordförsöket mot Johanna Möllers föräldrar som Rajabi åtalats för och även erkänt. Han vill dock få ett kortare fängelsestraff än de 14 år som Västmanlands tingsrätt dömde honom till. Rajabi vill även att hovrätten ändrar tingsrättens beslut om utvisning.

Rättegången i Svea hovrätt väntas pågå under cirka 30 förhandlingsdagar och avslutas först i början av februari nästa år.

Möller hävdar sin oskuld

Inför förhandlingen i hovrätten ville Johanna Möller att det skulle göras en rekonstruktion av bilfärden från Eskilstuna till huset söder om Arboga där mordet och mordförsöket mot föräldrarna skedde.

Enligt Möllers beräkningar skulle en sådan rekonstruktion visa att hon är oskyldig men hovrätten har sagt nej till begäran om att genomföra den.

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin make, mordet på sin pappa samt mordförsöket mot sin mamma och ytterligare ett antal åtalspunkter. Hon hävdar dock att hon är oskyldigt till samtliga brott.