Polisen tillbakavisar främlingsfientligt motiv för dubbelmord

Den misstänkte dubbelmördaren Daniel Nyqvist beskrivs som en ensamvarg som lyckats gå under polisens radar i 16 år.

I förhör har Nyqvist erkänt dådet – men motivet är ännu inte klarlagt. Och uppgifter om att motivet ska ha varit främlingsfientligt tillbakavisas nu av polisen.

– Det finns ingenting som framkommit hittills att det påståendet är sant, säger kriminalinspektör Henry Jansén.

37-årige Daniel Nyqvist greps strax före klockan 07 på tisdagsmorgonen i den lägenhet som han bott i de senaste 10 åren, i Johannelund i Linköping.

I hyreslägenheten har han levt ett tillbakadraget liv, de senaste åren har haft en taxerad årsinkomst på runt 100 000 kronor och gamla bekanta vittnar om Nyqvist som en tystlåten person som höll sig mycket för sig själv.

– Han var lite egen, säger en gammal bekant.

Efter att det blev känt att Daniel Nyqvist gripits som misstänkt för mordet har ett antal gamla kamrater hört av sig till polisen för att lämna uppgifter om 37-åringen. En tidigare klasskompis säger att han blev förvånad när han fick höra om misstankarna som riktades mot Nyqvist.

– Det är ingenting man trott att han skulle bli misstänkt för, även om han var lite speciell. Först var det lite av en chock, sedan när man tänkte mer på det kändes det inte helt omöjligt ändå, säger han.

Just nu håller polisen på att kartlägga Daniel Nyqvists liv i detalj: hur han fungerat med andra och hur han levt, både vid tiden för dubbelmordet men också innan och efter.

Av allt som är känt hittills har han varit en ensam människa.

Sedan Daniel Nyqvist greps har han förhörts en gång och han erkände genast dådet.

– Han har gett en trovärdig förklaring till vad som hände, säger kriminalinspektör Henry Jansén.

Sörjande vid mordplatsen i oktober 2004.
Sörjande vid mordplatsen i oktober 2004.

”Ingenting som tyder på det”

Men vad motivet till morden, som gäckat Sverige i 16 år, är har ännu inte fått någon förklaring.

Enligt uppgifter till Expressen ska huvudspåret kring motivet röra sig om främlingsfientlighet och avundsjuka mot 8-åriga Mohamed Ammouris familj. Men enligt polisen finns det ingen känd relation mellan Nyqvist och familjen och i förhör ska han ha sagt att han inte kände familjen.

– Det finns ingenting som framkommit hittills att det påståendet är sant. Det finns ingenting som tyder på det i alla fall, säger kriminalinspektör Henry Jansén.

Kan ni säga något om vad ni misstänker för motiv då?

– Nej, det kan vi tyvärr inte göra mer än att han har gett en förklaring.

I samband med att Daniel Nyqvist häktades tidigare i veckan beslutade tingsrätten om att han ska genomgå en liten sinnesundersökning, också kallad en paragraf 7-utredning, för att se om man kan misstänka att han lider av en allvarlig psykisk störning eller inte.

Daniel Nyqvist, sista året på gymnasiet.
Daniel Nyqvist, sista året på gymnasiet.
Henry Jansén
Henry Jansén
Publisert:

LÄS VIDARE