Nikolas Horvath, 21, och Ribin Haji, 22, döms för knivmord

Totalt fyra män döms

Publicerad 2023-03-09

Ribin Haji, 22, döms till 18 års fängelse och Nikolas Horvath, 21, döms till livstids fängelse för mordet i Landskrona.

Männen köpte kycklingbaguetter i en butik i Landskrona.

Därefter gick de till attack med köksknivar mot två män.

Nu döms Nikolas Horvath, 21, och Ribin Haji, 22, till fängelse för mord.

På fredagen dömdes fyra män, mellan 21 och 28 år gamla, till fängelse efter knivattacken i Landskrona förra året, där en man skadades och en man dog.

Nikolas Horvath, 21, har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott och grovt vapenbrott. När mordet ägde rum hade han fortfarande prövotid.

Tingsrätten dömer honom nu till livstids fängelse för mord.

– Det är helt i enlighet med åtalet. Han är den som varit mest delaktig i den här gärningen. Det finns många försvårande omständigheter som medfört ett svårt lidande för mannen som dog, säger Mathias Larsson, kammaråklagare som lett utredningen.

Ribin Haji, 22, döms till 18 års fängelse för mord.

De två andra gärningsmännen, 21 och 28 år gamla, får 12 år och 10 månader respektive 4 år och 10 månaders fängelse.

Den ena döms för försök till mord, grov misshandel och vållande till annans död, den andra för vållande till annans död och grov misshandel.

– De som döms till de längre straffen är de som varit mest aktiva i gärningen och knivbeväpnade. Jag yrkade på livstid för samtliga förutom den som dömdes till det lägre straffet, eftersom han lämnade viktiga uppgifter som har hjälpt utredningen, säger Mathias Larsson.

Gärningspersonerna fångades på övervakningskameror när dådet skedde. Samtliga färdades i en vit Volvo.

Mord fångades på övervakningsfilm

Knivattacken genomfördes mitt på ljusa dagen en lördag, den 2 april i fjol, i bostadsområdet Koppargården i Landskrona.

Polisen hade flera övervakningskameror uppsatta i området. Flera vittnen var också på plats.

När klockan slog 15.16 bromsade en vit Volvo in på Koppargården och fyra passagerare, utrustade med stora köksknivar, sågs kliva ut. Två av dem var Nikolas Horvath och Ribin Haji.

I samband med det började två män, som befann sig i närheten, att springa från platsen. När de kom runt en husknut hann de beväpnade gärningsmännen ifatt dem.

Den ene mannen fick motta minst nio knivhugg, den andre minst tre. Attacken var över på några sekunder.

Gärningsmännen möttes upp i Volvon igen efter attacken, där föraren väntade på dem. Senare under flykten från brottsplatsen fick föraren ett samtal om att en av männen som just attackerats var på väg att dö.

Panik utbröt i bilen och männen började prata i mun på varandra.

– Jag sprättade upp honom och han dog, ska Nikolas Horvath senare ha sagt, enligt en vän i förhör.

Ville hämnas – tänkte på sin döde vän

En minut efter att attacken inträffat larmades polisen till platsen.

När patrullerna kom fram fann de en av männen okontaktbar, blodig och halvsittandes mot en vägg. Intill honom låg den andra mannen med skador i sitt ansikte och en axel.

Båda männen, som var i 40-årsåldern och nära vänner, fördes till sjukhus. Senare samma dag dödförklarades en av dem.

– Man har kunnat se hur den ena mannen rört sig och varit vid medvetande efter attacken. Sedan har han förblött långsamt, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

Under det första polisförhöret ville den överlevande mannen först inte säga vilka som attackerat dem.

”Han valde att vara tyst, eftersom han tänkte som alla kriminella gör, nämligen att han ville hämnas”, skriver åklagaren.

Men när han lämnade sjukhuset ångrade han sig. Han ringde till polisen och förklarade att han ville berätta vad som hade hänt.

Skälet till det var att han tänkte på sin döde vän och dennes barn.

Avspärrat efter mordet vid Koppargården i Landskrona.

Konflikt bakom mordet

Den skadade mannen hade bott på Koppargården i 18 år och kände flera av männen som attackerat honom och vännen.

Han berättade också att han hade en konflikt med föraren i den vita Volvo, som stannat i bilen under attacken. Några dagar tidigare hade de träffats, eftersom denne var skyldig honom pengar.

”Två dagar före händelsen hade de pratat dels om när XX skulle återbetala lånet, dels om att denne hade skrivit till hans tjej. När de skildes åt hade de inte löst situationen”, skriver åklagaren.

Under utredningens gång framkommer det också att motivet till attacken verkar grunda sig i en konflikt mellan den skadade mannen och föraren i bilen. Även han misstänkt för brott, men befinner sig på flykt utomlands.

– Han har haft en väldigt stor roll i det här målet. Han är häktad för medhjälp till gärningarna, men befinner sig utomlands och är internationellt efterlyst. Det är bara en tidsfråga innan han grips, säger Mathias Larsson.

Skulle köpa kycklingbaguetter – fick syn på måltavla

Gärningsmännen uppger i förhör att de skulle köpa kycklingbaguetter på en livsmedelsbutik innan de fick syn på männen på Koppargården.

I samband med det ska en i bilen ha utropat ”där är de som hoppade på mig”. En annan säger att någon ropade ”där är de som slog mig”.

Kort därefter stannade Volvon och de fyra passagerarna, utrustade med sina knivar, hoppade ut. Historierna går därefter isär.

Nikolas Horvath har uppgett att han befann sig på den aktuella brottsplatsen och erkänt att han utövat våld och burit kniv. Däremot förnekar han mord och uppsåt att döda.

Ribin Haji, 22, förnekar att han befunnit sig på brottsplatsen. Han förnekar även samtliga brottsanklagelser.

Köksknivar kopplas till dådet

Polisen hittade också en 30 centimeter lång, blodig kökskniv i närheten av brottsplatsen, kort efter att mordet ägt rum.

Under utredningens gång hittades också fler köksknivar och tillhyggen som kunde knytas till brottsplatsen, gärningsmännen och blodet från offren.

Följ ämnen i artikeln