Artisten Yasin i stort gängåtal

Så lurades artisten in i fällan: ”Bror vi har han snart”

Yasin Mahamouds ord om kidnappningen

Av: 

Jamshid Jamshidi

Linda Hjertén

KRIM

Artisten trodde att han och Yasin var vänner. Istället hjälpte rapparen till att locka honom i en fälla. Chattar visar hur Yasin var med i planeringen.

”Bror vi har han snart”, skriver en av de åtalade.

De flesta av detaljerna om kidnappningen av den unge artisten kommer från den krypterade meddelandetjänsten Encrochat. Målsäganden själv har vägrat prata och de åtalade har genomgående svarat ”inga kommentarer” i utredningen.

Av utredningen framgår det att gärningsmännen tvingades avbryta kidnappningsplanerna vid två tillfällen.

Den första gången, den 29 mars, blev dådet inte av då man hade problem med att skaffa en lägenhet att hålla offret i.

Dagen därpå gjorde man därför ett nytt försök.

”Bror jag fick en ide”, ska Yasin ha skrivit i Encrochat. Han föreslog då för gänget hur man skulle gå tillväga för att kidnappa artistkollegan.

Ordern: ”när de går ut vi greppar han”

I chattloggar skriver de inblandade till varandra och går igenom planen: att Yasin ska locka ut artisten från en musikstudio och då meddela ex-landslagsspelaren.

Det framgår att artisten ska ha trott att de var vänner – och att de hade bokat in sig i studion för att ”spela in en ny skiva”.

Yasin ska då ha skickat adressen till den tidigare landslagsspelaren, som i sin tur vidarebefordrar adressen till ”utförarna”. De planerade att de skulle hålla sig i området och vänta på klartecken – för att sedan slå till och kidnappa artisten.

De andra inblandade personerna skulle, när artisten stannade vid ett rödljus, slita ut honom ur bilen.

”Väntar på yasin de e i studion när de går ut vi greppar han”, skriver en person som enligt åklagaren är den åtalade landslagsspelaren.

Men just den här kvällen avbryts kidnappningsförsöket – för andra gången. Enligt polisens handlingar därför att Yasin upptäcker att han har span på sig.

”aina stoppa yasin o de”

Lite senare, strax efter midnatt, ska en taxichaufför ha larmat polisen om ”fyra killar som betett sig märkligt” i Stockholm.

En patrull stoppade då Yasin, tillsammans med ytterligare personer, vid 7-Eleven på Södermalm. Yasin hade då en pistolatrapp på sig.

Klockan 00.21 diskuterade man poliskontrollen i Encrochattarna. Ex-landslagsspelaren skrev då ”vi väntar på dom aina stoppa yasin o de”.

I chatten skrevs senare febrilt:

”Bror aina e utanför mig vet inte vad som händer pågud” och får svaret ”bror vi har haft span” och ”vi får avbryta”.

Kidnappningen blev av två veckor senare, natten mellan den 14 och 15 april. Det finns ingen uppgift om att Yasin medverkade vid det tillfället. Han är dock åtalad för att ha haft en ”central betydelse för att möjliggöra gärningens utförande”.

Planerade spränga artistens hem

Enligt utredningshandlingarna var planen att ta med artisten till en lägenhet ”som man hade ordnat för genomförandet av brottsplanen”. Man bestämde bland annat även att ”ta bilder på målsäganden som skulle användas i utpressningssyfte”.

Ledaren för det kriminella Vårbynätverket ska den 30 mars ha skrivit till ex-landslagsspelaren att ”skicka inte folk så de inte pressar han med ja du XX kmr va de ända som har bilderna”, står att läsa i det inhämtade materialet.

En person, som åklagaren menar är ex-landslagsspelaren, diskuterar även olika redskap som man ska använda mot offret i syfte att förnedra honom.

”När målsäganden ändå inte betalade, införskaffade gärningsmännen en bomb som de planerade att spränga vid målsägandens bostad. Polisen har beslagtagit bomben”, står att läsa i handlingarna.

När Yasin förhördes på nyårsdagen svarade han ”ingen kommentar” på exakt alla frågor under det 20 minuter långa förhöret.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Artisten Yasin i stort gängåtal

LÄS VIDARE

Åklagaren: Så gick kidnappningen av artisten till

ÄMNEN I ARTIKELN

Artisten Yasin i stort gängåtal

Yasin Abdullahi Mahamoud

Våldsbrott

Kriminella nätverk

Kidnappning

Stockholm

Vårby