Ulf Borgström (Gryningspyromanen)

Här släpps Gryningspyromanen ut från fängelset

Ulf Borgström flyttas till ny stad

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Ulf Borgström, 57, släpptes i dag fri.

Förra gången hann han vara ute i några timmar innan han bröt mot reglerna och låstes in igen.

Gryningspyromanen får nu en ny stad att bo i – något som polisen i den aktuella regionen lagt upp en välplanerad insats inför, enligt uppgift till Aftonbladet.

Gryningspyromanen Ulf Borgströms senaste dom var för en brandattack mot socialförvaltningens kontor i Köping.

Han dömdes då till fängelse i två år och tre månader för försök till mordbrand.

För precis en månad sedan blev han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Kriminalvården har i en utredning kommit fram till att 57-åringen bedöms ha en hög återfallsrisk i brottslighet. Man bestämde därför att han ska vara under övervakning när han är på fri fot den sista tredjedelen av sitt straff.

Släpptes ut – och åkte fast direkt

Villkoren för frigivningen var att Ulf Borgström ska besöka frivårdens kontor en gång i veckan. Han ska också bära fotboja för att ha en geografisk begränsning till en viss stad.

Men det blev bara en halv dag i frihet för Gryningspyromanen.

– Han vägrade ta på sig fotbojan. Anstalten kan enligt lag ej kvarhålla personen då han ska villkorligt friges. Man släpper då ut honom och frivården och övervakningsnämnden efterlyser honom, sa en uppgiftslämnare till Aftonbladet tidigare i april.

Efter några timmar fick polisen åka ut och omhänderta Ulf Borgström för att ha brutit mot Kriminalvårdens föreskrifter som låg till grund för den villkorliga frigivningen.

Senare beslutade övervakningsnämnden att 57-åringen får 30 dagar förverkade, vilket innebar att han skulle avtjäna en månad till i fängelse.

I dag under onsdagen frigavs han.

Han lämnade fängelsemurarna på förmiddagen och promenerade från anstalten med en större väska på ryggen.

Här lämnar Ulf Borgström, även känd som gryningspyromanen, anstalten Salberga.

Foto: JONAS BILBERG

Beslutet: Får ny stad att bo i

Ulf Borgström förklarade sitt agerande i april med att han inte vill bo i den stad som myndigheten bestämt att han ska vistas i.

”Ändå fick han föreskrift om att han ska göra det. Därför vägrade han låta sig bojas på”, stod det i handlingar efter att 57-åringen låstes in igen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska den ökände pyromanen inför den nya frigivningen, som skedde i dag, ha motsatt sig reglerna och uppgett för frivården att han inte kommer följa föreskrifterna den här gången heller – med samma anledning som förra gången.

Under förhandlingen med övervakningsnämnden förra månaden sa han att han är beredd att följa frivårdens villkor – om vistelseorten ändras till den plats han önskar.

– Han saknar koppling till staden som Kriminalvården beslutat och har inga möjligheter till boende där. Han har föreslagit att föreskriften ändras till annan ort där han har boendemöjligheter och bättre förutsättningar till återanpassning i samhället, sa hans advokat Viktor Svartz tidigare i april.

Kriminalvården har nu, inför dagens frigivning, gett med sig och ändrat vistelseorten till Ulf Borgströms önskemål, enligt handlingar från myndigheten.

Ulf Borgström är känd som ”Gryningspyromanen” efter att han i tio års tid satte skräck i olika områden genom att tända eld på hus och byggnader.

Foto: KRISTER HANSSON

Välplanerad insats från polisen

Ulf Borgström satte i tio års tid samhällen i skräck genom att tända eld på hus och byggnader. Han har erkänt ett hundratal bränder på 2000-talet, men bara dömts för ett fåtal. Han bedöms ha kostat samhället närmare en miljard kronor.

Gryningspyromanen härjade som värst i Dalarna, Småland och Skåne.

Inför aprils frigivning inledde polisen i region Mitt, som omfattar Västmanland, en så kallad särskild händelse. Man la även upp en välplanerad insats och döpte den till ”Tyko 2”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi har en fortsatt särskild händelse, ja. Det är en organisatorisk fråga som handlar om resurser, men mer än så vill jag inte kommentera, säger Varg Gyllander, pressekreterare på polisen i region Mitt.

Enligt Aftonbladets uppgifter har polisen i den stad som Gryningspyromanen nu fått som vistelseplats sedan beskedet börjat förbereda en insats. Man har dock ännu inte inlett en särskild händelse .

– Nej det har vi inte gjort, men vi har koll på det här. I övrigt har vi inga kommenterar om enskilda personer eller vad de gör, säger polisens presstalesperson i den aktuella regionen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Borgström blir inlåst i fängelse igen: ”Vägrade låta sig bojas”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Borgström (Gryningspyromanen)

Kriminalvården

Bränder

Västmanland