12 personer anhållna efter koordinerad gryningsräd i Stockholmsområdet

Sverigedemokrat misstänkt i samma utredning

Polisens avdelning för särskilda utredningar slog i morse till mot en rad adresser i Stockholmsområdet.

Inom loppet av några minuter greps tolv personer misstänkta för grovt vapenbrott.

I ärendet har en SD-nämndeman tidigare suttit häktad för samma misstankar.

Det var i en samordnad gryningsräd koordinerad av SÅ, Särskilda åklagarkammaren, och utförd av SU, Polisens avdelning för särskilda utredningar, som 12 personer kunde gripas.

Papper från tingsrätten visar hur alla utom en greps mellan klockan 06.01–06.05 på olika platser runt om i Stockholmsområdet vilket tyder på ett stort antal inblandade poliser.

Samtliga anhållna är misstänkta för grovt vapenbrott men under olika tidsperioder, en del redan från år 2019 fram till dagens datum, andra från ifjol.

Särskilda åklagarkammaren handlägger brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagspolitiker och andra särskilda befattningshavare. Omkring 10 000 ärenden behandlas på kammaren varje år. Vilka de 12 nu gripna och anhållna är framgår i nuläget inte.

Men sedan tidigare har en SD-nämndeman häktats i samma mål även han misstänkt för grovt vapenbrott samt en annan man som tillsammans med SD-mannen ska ha arbetat tillsammans i ett företag som är verksamt inom säkerhetsbranschen, något som DN tidigare skrivit om. Både släptes senare samma månad på fri fot.

Nämndemannen, som företräder Sverigedemokraterna, greps i september ifjol och han förnekar brott, en inställning han fortfarande vidhåller vid dags dato enligt sin advokat Gunilla Billner.

Uppgifter: Ordningsvakt gripen

Enligt uppgifter till Aftonbladet är en av de 12 gripna en man som i många år arbetat som ordningsvakt. Polismyndigheten beslutade för ett antal år sedan att stänga av honom från sin tjänst. Man ansåg att hans beteende inte varit lämpligt. Efter flera rättsliga vändor fick han dock tillbaka sitt jobb.

Aftonbladet har under hela dagen sökt polis och åklagare om morgonens tillslag.

– Vi har bestämt att all kommunikation med media sker av åklagare Martin Tidén, som fattat beslut i det här ärendet, sa Henrik Thelander, spaningschef på Särskilda utredningar.

Åklagaren var däremot väldigt förtegen.

– Jag kommenterar inget, jag har ingenting att säga. Du får ringa till presskontakten, sa Martin Tidén.

Åklagarmyndighetens presstjänst lämnade inga kommentarer om ärendet, förrän man vid 13.30-tiden skickade ut ett pressmeddelande och bekräftade insatserna. Där gjorde åklagaren ett uttalande:

– De anhållna har anknytning till ett ärende där vi är förundersökningsledare, men ingen av de anhållna tillhör någon av de kategorier vi utreder i vanliga fall, säger kammaråklagare Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren i pressutskicket.

Stockholmspolisens presstalesperson, Åsa Wallentin, säger:

– Vi har biträtt Särskilda utredningar i en pågående förundersökning som Särskilda åklagarkammaren leder. Vi har på morgonen genomfört flera utredningsåtgärder på olika adresser bland annat husrannsakningar och förhör.

Senast på fredag ska åklagaren ta ställning till om de ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Aftonbladet har varit i kontakt med en av de nyligen anhållnas advokater som ännu inte vet hur hans klient ställer sig till anklagelserna.

– Det ska hållas ett förhör i eftermiddag säger han.

En annan av advokaterna säger att hans klient förnekar brott men vill i övrigt inte kommentera. Åklagaren kan inte lämna mer information i det här skedet av utredningen.

Aftonbladet söker de misstänkas advokater.

Publisert:

LÄS VIDARE