Billy Fagerström, 23, döms till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg

Tova Moberg blev bara 19 år gammal.

Sedan mördades hon av sin 23-årige ex-pojkvän Billy Fagerström.

Ett mord som enligt rätten visar på en ”känslokyla utöver det som vanligen kan ses vid mord”.

Nu döms Billy Fagerström till livstids fängelse.

Söndagen den 14 maj anmäldes Tova Moberg, 19 år, försvunnen av sina anhöriga. Polisen misstänkte snart att ett brott låg bakom hennes försvinnande – och misstankarna riktades mot Tova Mobergs nu 23-årige ex-pojkvän, Billy Fagerström.

23-årige Fagerström misstänktes först för människorov men efter att Tovas kropp hittades i sjön vid hans gård ändrades brottsmisstanken till mord.

Den unga kvinnan hade fått över 20 hårda slag mot huvud och kropp. Dessutom hade ex-pojkvännen med hjälp av silvertejp tejpat fast kroppen vid en skottkärra som han kört ut i vattnet.

Nu döms han till livstids fängelse för mord. Enligt tingsrätten har Billy Fagerström agerat mycket känslokallt:

”Hanteringen av kroppen påvisar en känslokyla utöver det som vanligen kan ses vid mord. Detta agerande har varit såväl förslaget som särskilt hänsynslöst”, skriver tingsrätten i sin dom.

Fagerström utsatte Tova för påtaglig dödsångest

Man menar också att Tova måste ha upplevt en kraftig dödsångest, också på grund av de hot och det våld han tidigare utsatt henne för:

"Med hänsyn till att hon sedan tidigare trott att hon skulle dödas av Billy Fagerström kan det antas att när hon insåg att hennes farhågor höll på att förverkligas borde dödsångesten ha varit högst påtaglig".

Enligt rätten har det funnits flera försvårande omständigheter och de anser att det inte går att dra någon annan slutsats än att Billy Fagerström varit gärningsmannen:

”I det här målet finns flera försvårande omständigheter. Billy Fagerström har vägt i princip dubbelt så mycket som Tova och varit fysiskt överlägsen henne. Brottet har riktat sig mot en i reell mening närstående på en avlägsen och relativt ödslig plats där hon i praktiken saknat möjlighet att undkomma eller få hjälp. Hon har varit helt skyddslös”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tror inte på expojkvännen

Själv har Billy Fagerström nekat till brott, både under förundersökningen och under rättegången. Enligt honom lämnade Tova Moberg gården på kvällen medan han själv fick besök av en ”affärsbekant” och sedan däckade på toaletten på grund av alkoholintag. Men den bekante har inte kunnat hittas och enligt åklagaren har det handlat om en påhittad person. Under rättegången ändrades dessutom Billy Fagerström sin version och menade att han medan han legat berusad på toaletten hört hur folk rört sig på gården och att han dessutom blivit bestulen på pengar.

Men tingsrätten har inte trott på Fagerströms berättelse. I stället menar rätten att det är ställt bortom rimligt tvivel att han mördat sin tidigare flickvän.

Hoppats på reaktion

Att Billy Fagerström inte erkänt gärningen eller visat några känslor utåt när man i rätten visat vad Tova utsatts för, gjorde Tovas föräldrar besvikna.

– De hade hoppats att de skulle få se någon form av reaktion från hans sida. Att han på något sätt skulle visa några känslor och att han på något sätt skulle visa att även han mådde illa, men det har han inte gjort, har familjens målsägandebiträde KG Myhrberg tidigare sagt.

– Vi hade hoppats att han skulle ta på sig det, eller kanske till och med be om förlåtelse. Men det gjorde han inte, säger Tovas familjs målsägandebiträde KG Myhrberg och tillägger:

– Man har inte fått någon riktig förklaring till varför han beter sig som han gör och det är klart att man som förälder gärna hade velat få någon typ av förklaring. Han nekar trots att domstolen anser honom överbevisad – vilket han är – men det hade ändå känts skönt att från honom få höra hur det hela gått till.

.Dessutom döms Fagerström för en rad andra brott riktade mot Tova. Han döms för sju fall av misshandel, olaga tvång och flera fall av olaga hot.

Efter mordet på Tova hittade hennes anhöriga hennes dagbok – där hon skrivit om våldet hon utsattes för.
– Han säger att om jag gör slut så dödar han mig, jag vågar inte chansa, skrev Tova bland annat i sin dagbok.

Enligt rätten har Tovas dagboksanteckningar väl beskrivit vad hon varit utsatt för:

”Tovas dagboksanteckningar är mycket tydliga och detaljerade. Hon har kunnat beskriva olika händelser och sina känslor på ett mycket uttrycksfullt sätt vilket gör det möjligt för en utomstående betraktare att leva sig in i den situation hon uppenbarligen befunnit sig i”.

Publisert:

LÄS VIDARE