Lurades in i sexfälla med falsk Facebookprofil – sköts ihjäl

avMira Micic

Mördaren hade planerat allt mycket noggrant, enligt åtalet.

Han gillrade en sexfälla på Facebook, sköt offret med fem skott och försvann spårlöst.

Men en liten detalj kan fälla honom.

Tidigt på morgonen den 30 december i fjol hittade en privatperson en död kropp i koloniområdet i Kortedala, Göteborg.

Det visade sig vara en 32-årig man, som hade flyttat till Sverige några månader tidigare för att jobba. Mannen, som inte var tidigare känd av polisen, hade blivit skjuten med fem skott: tre gånger i huvudet och två gånger i ryggen.

När polisen sökte igenom offrets kläder fann man offrets id-handlingar, men ingen mobiltelefon. Det fanns inte några spår efter gärningsmannen på brottsplatsen.

1 av 6 | Foto: Polisen
Mannen skapade en falsk profil på Facebook.

Åtalad hävdar nödvärn

Nu har en 25-årig man åtalats för mordet.

När han greps tillsammans med sin flickvän i mars i år, nekade han till allt och hävdade att han aldrig ens träffat den mördade 32-åringen.

Men utredningen visade att 25-åringen i flera veckor före mordet haft kontakt med 32-åringen via Facebook och mobil, genom att utge sig för att vara en ung, vacker kvinna.

Allt var noga planerat, enligt åtalet.

25-åringen skaffade i november i fjol ett kontantkort samt en mobiltelefon på Kviberg marknad. Via mobilen skapade han en falsk Facebookprofil i namnet ”Jelena”, la till stulna bilder på en ung kvinna och kontaktade 32-åringen. Enligt utredningen var Facebookprofilen noggrant utformad, ”Jelena” hade gott om vänner och gav ett trovärdigt intryck.

Senare började 25-åringen även skicka sms från samma mobil till 32-åringen i avsikt att locka ut honom till ett möte med ”Jelena”.

I slutet av december föreslog ”Jelena” att hon och 32-åringen skulle träffas en fredagskväll i ett koloniområde. Hon frågade om han kunde hjälpa henne med lättare hantverksarbeten i stugan. 32-åringen fick också ett mms med en bild på stugan.

Men när han kom dit möttes han av den pistolbeväpnade 25-åringen, som efter mordet flydde från platsen.

Utredningen visade att gärningsmannen varit noga med att aldrig använda den anonyma mobilen från sin bostad eller ens inom orten där han var bosatt.

Men polisen lyckades ändå spåra honom.

Spårade personen som laddade kortet

Offrets mobiltelefon återfanns aldrig och polisens utredare fokuserade på samtalshistoriken. Det visade sig att under de tre sista dagarna i offrets liv dök det upp en ”ny” person bland hans kontakter.

Offret hade frekvent sms-kommunikation med den nya kontakten fram till kvällen den 29 december, då de båda telefonerna försvann från telenätet exakt samtidigt, den 29 december, klockan 19.49.

Numret som den nya kontakten använde visade sig tillhöra ett oregistrerat kontantkort.

Då spårade polisen platser där sim-kortet laddats, tog hem övervakningsbilder och ringade in personer som laddat kortet. På en av bilderna syns 25-åringen, något han själv bekräftat under utredningen.

Åklagare: Motivet är hämnd

Under senare förhör medgav 25-åringen att han bragt 32-åringen om livet. Men han fortsatte neka till brott och hävdade nödvärn.

Utredningen visade att den misstänkte mördaren och offret inte kände varandra – men att länken mellan dem var 25-åringens flickvän.

Enligt åklagaren var motivet till mordet hämnd för ett påstått övergrepp på 25-åringens flickvän som enligt henne skett för flera år sen.

Den misstänkte hävdade att han lockade ut offret i koloniområdet bara för att prata med honom.

– Sen menar han att det blev så här. Men den uppfattningen delar inte riktigt vi. Jag tror att han stämde träff med honom för att döda honom, säger åklagare Johan Udén.

I veckan åtalades den 25-årige mannen, misstänkt för mord samt grovt vapenbrott.

Flickvännen, som tidigare gripits misstänkt för medhjälp till mord, släpptes.

I förhör sa hon att hon kände till att pojkvännen skaffat den falska Facebookprofilen, men hävdade att syftet inte var att döda 32-åringen.

– Vi har inte kunnat visa att hon vetat att detta skulle ske, säger åklagare Johan Udén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kortedala

Göteborg

Facebook

Brott